Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Polská kontrarozvědka vyšetřuje ruskou špionážní síť. Mediální kampaň byla i v Česku

Aktualizováno -
28. března 2024
20:42
Autor: ČTK - 
28. března 2024
13:19

Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). O rozkrytí ruské propagandistické sítě a spolupráci s českými zpravodajskými službami dnes podle listu Politico informoval i belgický premiér.

Členové sítě chtěli podle polské kontrarozvědky uspořádat v EU proruské iniciativy a mediální kampaně s cílem prosazovat oficiální zahraniční politiku Kremlu, včetně oslabení polské pozice na mezinárodní scéně, diskreditace Ukrajiny a pověsti orgánů Evropské unie. Polská kontrarozvědka informovala, že síť kvůli tomu založila například internetový portál Voice of Europe, „na kterém jsou zveřejňované články, komentáře nebo rozhovory s tendenčním, proruským vyzněním a spojené se současnou mezinárodní situací, včetně ruské války proti Ukrajině“.

Český premiér Petr Fiala ve středu informoval o zařazení několika ruských subjektů na národní sankční seznam. Je mezi nimi právě společnost Voice of Europe, která je v Česku zaregistrovaná na polského občana. Deník N také uvedl, že BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu.

ABW v souvislosti s vyšetřováním podnikla prohlídky ve Varšavě a v Tychách ve Slezském vojvodství, při kterých zajistila 48 500 eur (1,2 milionu korun) a 36 000 dolarů (asi 844 000 korun). „Provedené akce jsou výsledkem mezinárodní spolupráce s různými evropskými tajnými službami a koordinované zejména s partnery z Česka,“ uvedla ABW.

„Mezinárodní spolupráce je v současné bezpečnostní situaci naprosto klíčová,” reagoval na informace o polském vyšetřování ředitel BIS Michal Koudelka na sociální síti X.

Akce ABW v Polsku souvisí s případem polského občana, který byl v lednu obviněn kvůli podezření ze špionáže ve prospěch Moskvy. Pohyboval se prý v prostředí polských a evropských poslanců a plnil úkoly, které mu zadávali příslušníci ruských tajných služeb. Týkaly se kromě jiného propagandistické a dezinformační činnosti a politických provokací. Jejich cílem bylo podle ABW rozšířit ruský vliv v Evropě.

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová nedávno při návštěvě Varšavy zdůraznila, že před volbami do Evropského parlamentu je důležité, aby se sedmadvacítka náležitě připravila na ochranu „před různými hrozbami, cizí intervencí, dezinformačními kampaněmi třeba ze strany Kremlu“. Polské Radio ZET před několika dny informovalo, že Jourová s polskými představiteli probírala i „zjištění týkající se voleb na Slovensku, které vyhrál Robert Fico spojovaný s Ruskem, a mechanismů, jaké tam byly použity při zmanipulování volebních výsledků“.

Belgický premiér Alexander De Croo dnes během debaty v národním parlamentu uvedl, že nejmenovaní europoslanci dostávali zaplaceno za to, aby šířili ruskou propagandu. Konkrétní jména členů Evropského parlamentu premiér nezmínil. Na rozbití ruské propagandistické sítě podle něj spolupracovaly belgické a české zpravodajské služby.

„Vyšlo například najevo, že Rusko bylo v kontaktu s europoslanci, ale rovněž jim i platilo, aby tady šířili ruskou propagandu,“ uvedl belgický předseda vlády v diskusi na téma vměšování ze zahraničí. Premiérův mluvčí následně serveru Politico řekl, že vyjádření De Crooa souvisejí s rozhodnutím české vlády umístit na sankční seznam server Voice of Europe. Delphine Colardová z tiskového oddělení Evropského parlamentu se nechala slyšet, že europarlament v současné době zjištění českých úřadů ohledně Voice of Europe prověřuje.

Th0r_z_h0r ( 28. března 2024 22:45 )

Spioni, to bylo oblibene v padesatych letech ne?😅

Zobrazit celou diskusi