Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klaus a Zeman k 25 letům ČR v NATO: Rýpnutí do Černochové kvůli letadlům i dohady o Ukrajině

Autor: vja - 
12. března 2024
22:40

U příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do NATO v pořadu České televize Události, komentáře Speciál k tématu pohovořili bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Nechybělo rýpnutí si do současných vládních představitelů ani různé pohledy na podporu Ukrajiny.

Podle Klause byl vstup do NATO dlouhodobým procesem, který trval bezmála desetiletí. Den vstupu pak považuje za úplné dovršení celého snažení. „Pro nás, kteří jsme to prožívali, to začínalo jindy, jinde,“ uvedl.

Zeman největší přínos Severoatlantické aliance vidí konkrétně v mezinárodním boji proti terorismu. NATO naopak vytkl bombardování Srbska či stažení z Afghánistánu. „Ten první moment bylo bombardování Srbska, to byla hrubá chyba. Druhá chyba byla podle mého názoru kapitulace v Afghánistánu,“ vyčetl alianci. Odpůrcem bombardování Kosova i Srbska je podle svých slov i Klaus.

Řeč přišla i na dodržení závazku vydávat 2 % HDP na obranu. „Obrana je součástí toho, jak se zachází se státním rozpočtem. Já bych si kladl tisíc otázek, jestli dobře vynakládáme ty peníze, které do armády dáváme, jestli jimi neplýtváme. Teprve druhá věc je, kolik jich má být. Já myslím, že těch peněz tam málo nejde,“ prohlásil Klaus.

Miloš Zeman se následně jal řešit otázku nákupu nadzvukových stíhacích letounů. „Švédsko včera, nebo předevčírem vstoupilo do NATO. A samozřejmě, že Švédská armáda je vyzbrojena Gripeny. Tady se tvrdilo, že Gripeny nejsou kompatibilní se standardy NATO, byla to jenom součást reklamní kampaně pro různé Eurofightery a podobné,“ nechal se slyšet. S nákupen letounů F-35 se podle něj Česko zadlužilo.

Podle Klause by se do armády neměly za každou cenu „valit peníze bez potřebných omezení“. „Gripeny versus ty americký letadla, to si myslím, že je dobrý příklad, který tady byl zdůrazněn. Prostě nemůže paní Černochová a spol. vydávat neomezeně, cokoliv ji napadne pod heslem, že je válka,“ rýpnul si do současné ministryně obrany. 

Řeč se stočila i k podpoře Ukrajiny. „Zaznělo teď několik hlasů z domova i zahraničí, že bychom měli poslat vojáky na Ukrajinu. A když se ozvala alergická reakce, tak se to zmírnilo slovy, že by to měl být jakýsi pomocný personál. Je to legitimní vojenský cíl nepřítele,“ varoval před možnou újmou pro české vojáky Zeman. Sám by dle svých slov byl „velice opatrný“. Zároveň je však pro dodávání zbraní státu bránícímu se ruské agresi.

Zásadním je dle Klausových slov „co nejrychleji ukončit tuto válku“. „Já si myslím, že se má hlavně rychle přerušit válka a pak hledat řešení. V tom mám diametrálně odlišný názor než naše vláda,“ uvedl. „Že bychom si tady řekli, aby se Rusko vrátilo zpátky, to není projekt. Musí se nejdříve přerušit to masové vraždění a pak hledejme řešení,“ doplnil.

Video  Stíhačky nad Prahou  - Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 13. března 2024 21:20 )

Oba pánové prezidenti překvapili svými postoji k ukrajinskému konfliktu, státním dluhum, zbrojeni a nedobre mezinárodní situaci.Je zrejme že to nejsou schopni ovlivnit, ten vlak musí někam dojet, a to je tristní.

9876543 ( 13. března 2024 20:06 )

A škoda že to neřekli ¨do ksychtu, knížeti páně Šláá­áfen­bergo­vi,,,j­iž zesnulému, který byl podporovat majdan osobně v Kyjevu.
ČT je největší omyl naší doby,.sami si dělají cenzuru, to aby nepoštvali proti sobě pětmagorů..Je přece ve hře navýšení koncesních poplatků.ČT nebyla nikdy profesionální televize, vyházet všechny do jednoho.

pragver ( 13. března 2024 16:23 )

Už se těším až Bidet skončí a jak Fiala s Pavlem budou šoupat nohama a panáčkovat, až si Trump a Putin budou rozdělovat Ukrajinu !

blue_Moon ( 13. března 2024 15:42 )

👍

krapotkin ( 13. března 2024 14:53 )

Jo, a všechno musí mít napsané na papíru, aby náhou neplácnoul něco, za co by ho mohli kamarádi z USA peskovat, že nepanáčkuje tak, jak mu nařídili. Vždyť si tam brzy pojede pro nové instrukce, jak konečně zlikvidovat Česko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa