Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vražda Aničky Janatkové (†9): Nepočítal jsem, že ji najdeme živou, říká bývalý elitní kriminalista

Video se připravuje ...
Autor: Bára Holá - 
15. března 2024
05:00

Zítra to bude přesně třináct let, kdy policisté našli tělo Aničky Janatkové. Její ostatky byly zakopány v lese v pražské Tróji. Případ její ho zmizení tehdy vyvolal obrovský zájem médií i veřejnosti. Dívka zmizela 13. Října 2010. Policisté po ní pátrali přes pět měsíců. Na tento případ zavzpomínal v Epicentru i bývalý elitní kriminalista Jan Štoček.

I když případ sám tehdy nevyšetřoval a objasňoval jinou vraždu, na to, co se dělo na pražské kriminálce si vzpomíná velmi dobře. I pro tak otrlého kriminalistu tento případ jednoduchý nebyl.

„Mám ty vzpomínky, přece jenom tohle byla událost, která není každý den, nebo není tak častá. No, ale já v té době dělal jiný případ, takže to dělali kolegové. Byl to smutný případ, velice smutný případ,“ zavzpomínal Jan Štoček.

Nepočítal jsem, že ji najdeme živou

Devítiletá Anička byla hledaná českou policií, armádou, Interpolem, informace o její osobě byly předány i policejním ústřednám v zemích Schengenského prostoru. Pět měsíců pátrání ale přineslo smutný konec. Pitva ukázala, že dívka byla zavražděna.

V uvozovkách, řeknu, všichni jsme měli radost, že se povedlo jít vůbec najít,“ uvedl bývalý kriminalista v Epicentru s tím, že on sám s variantou, že by dívka přežila, nepočítal.

Nikdy nemůžete vyloučit, že nějaký deviant ji bude někde držet ve sklepě a podobně, to už tady taky bylo. Já jsem nebyl optimista v tomhle. Tam se našla ta taška, její školní brašna na ní sperma. No, tak co si můžete o to slibovat?,“

Metoda Markovič nezabrala

Z vraždy Aničky byl nakonec obviněn Otakar T., kterého policie měla v hledáčku ještě před tím, než našla tělo Aničky. Policie ho obvinila z vraždy, znásilnění, krádeže a ze 17 dalších případů majetkové trestné činnosti. Podezřelého zadržela mostecká kriminálka v hospodě Luna v Mostě, kam chodil po práci, a poté jej převzal pražský policejní tým. A tak skončil i v rukách zkušeného kriminality.

Já jsem ho vyslýchal jenom jednou, sice dlouhou dobu, ale jen jednou. Teď je metoda Markovič, tak jsem chtěl použít tuhle metodu, která by spočívala v tom, že každý jsme nějaký, že za tu sexuální úchylku nemůže, že se s tím narodil. Takovou nějakou klidnou metodu, on ale, na to vůbec nereagoval. Tohle jsem na něj zkoušel 3 4 hodiny. On jenom seděl, hlavu mezi kolenama, pomalu a úplně netečný, jako kdyby to neslyšel, to, co mu říkám. Tam nezabralo, dá se říct, skoro vůbec nic,“ popsal průběh výslech Štoček.

Jednačtyřicetiletý Otakar T. se 21. března 2011  v pankrácké věznici pokusil o sebevraždu oběšením. Poté byl ve vážném stavu převezen do  nemocnice, kde se už ale neprobral z bezvědomí a 23. března 2011 zemřel. 29. dubna 2011 tento případ policie uzavřela.

XYZ3 ( 15. března 2024 19:50 )

Jo, jo..pomalu co věta to chyba, pane redaktore. Nejsem žádný češtinář, ale je to síla. Ani jsem to nedočetla

XYZ3 ( 15. března 2024 19:45 )

To mě nenapadlo

ANO_nam_bude_lip ( 15. března 2024 19:21 )

To není důkaz vraždy, ale jen vyvrcholení.

ANO_nam_bude_lip ( 15. března 2024 19:19 )

U nás je obvyklé, že když se podezřelý nechce přiznat, tak končí "sebevraždou".

VesMirek ( 15. března 2024 18:29 )

Možná 3/4 hodiny...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa