Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zásah proti Thunbergové! Švédská policie ji odtáhla od vchodu do parlamentu

Autor: ČTK - 
12. března 2024
10:57

Švédská policie dnes zasáhla proti Gretě Thunbergové a dalším ekologickým aktivistům, kteří druhým dnem blokovali vstup do švédského parlamentu. Policisté aktivisty z místa odtáhli, informovaly agentura Reuters a švédský deník Dagens Nyheter.

Thunbergová a další aktivisté zatarasili přístup k budově parlamentu ve Stockholmu již v pondělí, dnes ráno se před Riksdag vrátili. Svým protestem vsedě žádali razantní reformy, které by pomohly zastavit klimatické změny, a kritizovali údajnou nečinnost politiků.

Policie dnes proti demonstrantům zakročila. Dva policisté Thunbergovou zvedli a odtáhli ji na místo vzdálené asi 20 metrů od vchodu do parlamentu, napsala agentura Reuters.

„Zablokovali jsme vchody do parlamentu na protest proti pokračujícímu ničení životního prostředí. Kvůli klimatické krizi již umírají lidé. To musí skončit,“ prohlásila v pondělí Thunbergová. „Švédská vláda, stejně jako všechny ostatní vlády světa, nepovažuje klimatickou krizi za krizi a dává přednost krátkodobým ekonomickým ziskům před životy lidí a planety,“ dodala.

Thunbergová zahájila své ekologické aktivity v roce 2018 právě demonstracemi před švédským parlamentem. Posléze se k ní připojily desetitisíce studentů ze Švédska i dalších evropských států a Thunbergová se stala hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které si dalo za cíl přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování.

Loni Thunbergovou opakovaně policie zadržela nebo odnesla z protestních míst v několika různých zemích, včetně Švédska, Norska či Německa. Minulý měsíc britský soud aktivistku zprostil obvinění z narušení veřejného pořádku na londýnském protestu proti fosilním palivům.

vladimir seda ( 15. března 2024 13:23 )

Běžte sázet stromky do lesa , že už by jich bylo , ale to by zase bolela záda co ? Pak bych vám možná i ten boj o klima trochu věřil, takto jenom póza ..

ivana kollerova ( 13. března 2024 08:39 )

meli ji odtahnout do more. aby si zchladila hlavu.

krapotkin ( 12. března 2024 13:19 )

Konečně už mají té slepice plné zuby i Švédové.

Uživatel_5766095 ( 12. března 2024 12:57 )

V Chebu uniklo 25 tun oxidu uhličitého a Greta ani nemukla.

Lomikel ( 12. března 2024 12:48 )

A to se ve Švédsku nenajde jeden kvalifikovaný psychiatr a ani jeden blázinec?

Zobrazit celou diskusi