Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Aktivistka Greta znovu řádila v Anglii. Týden před soudem protestovala proti soukromým tryskáčům

Autor: jmr - 
29. ledna 2024
17:10

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová se o víkendu na jihu Anglie připojila k pochodu na protest proti rozšíření letiště Farnborough, které je často využívané soukromými letouny. K letišti se vydaly stovky místních obyvatel a aktivistů, které doprovázel zvuk bubnů a růžový kouř dýmovnic, píše agentura AP.

Letiště nacházející se asi 64 km jihozápadně od Londýna v hrabství Hampshire podalo v minulém roce žádost o povolení navýšení maximálního počtu letů z 50 tisíc na 70 tisíc ročně. Organizace usilující o boj se změnou klimatu, jako třeba organizátoři víkendového protestu Extinction Rebellion, říkají, že osobní tryskáče znečišťují mnohem více než letouny komerčních aerolinek. V roce 2022 podle aktivistů přepravovaly lety odlétající z Farnborough nebo na něj mířící průměrně dva a půl pasažéra.

„Je jasné, že soukromé tryskáče jsou nekompatibilní se zajištěním současných a budoucích životních podmínek na této planetě,“ říká Thunbergová na videu zveřejněném Extinction Rebellion. „Nenecháme to pokračovat. Nenecháme pár bohatým zodpovědným za většinu leteckých emisí projít obětování lidí a planety.“

Letiště Farnborough říká, že je důležitou křižovatkou obchodních a korporátních cest a že si uvědomuje důležitost snížení svého dopadu na životní prostředí. „Environmentální stopa letiště je frakcí toho běžného komerčního letiště, a přesto slouží jako jeden z největších zaměstnavatelů v oblasti,“ uvedlo ve vyjádření.

Jednadvacetiletá Thunbergová, švédská aktivistka za životní prostředí, která inspirovala celosvětové hnutí mladých proti klimatickým změnám, se má tento týden dostavit k londýnskému soudu kvůli obvinění z narušování veřejného pořádku. Za to byla zatčena loni v říjnu během demonstrace proti velké konferenci ropného a palivového průmyslu. Thunbergová je mezi aktivisty obviněnými ze snahy zablokovat vstup na Fórum energetické inteligence. Toto obvinění odmítá.

Video  Pavel Fischer o klimatu a Grétě  - Nikola Forejtová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Lomikel ( 30. ledna 2024 08:45 )

Greta nemůže nadávat Putinovi.
Greta pro Putina pracuje.
Putin zadal úkol: Západ na mně sankce, já na ně Grétu. A uvidíme, kdo to vydrží déle a kdo bude mít větší škody... 😁

Lomikel ( 30. ledna 2024 08:39 )

A to neumí majitelé tryskáčů najmout partu chuligánů, aby tu potrhlou holku odchytili a naplácali ji na holou...??
Jinak ta pomatená pipina bude dělat potíže furt... 😁

krapotkin ( 29. ledna 2024 20:46 )

Proč nejde nadávat Putinovi ? To by se z Ruska už nevrátila a byl by od jejích keců konečně pokoj.

Zobrazit celou diskusi