Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

25 let v NATO. Díky, Havle, za to! A bezpečnostní pojistka proti Rusku. Politici o výročí vstupu do Aliance

  • Autor: amb - 
    12. 3. 2024
    10:10

    Česká republika si připomíná 25 let od vstupu do NATO. K výročí se vyjádřili mnozí politici a nezřídka ho dávali do souvislosti s válkou na Ukrajině. „Přál bych nám všem, abychom už nikdy ztrátu bezpečí nezažili," vzkázal premiér Petr Fiala (ODS). Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) připomněl Havla a vyjádřil se i exprezident Miloš Zeman. 

  • 1.Fiala: S nimi se nemusíme bát

    K výročí čtvrtstoletí od vstupu Česka do NATO natočil premiér Petr Fiala (ODS) video. Byl to zásadní historický okamžik, protože pocit bezpečí je podle něj základní lidskou potřebou. „Se silnými spojenci, se kterými navíc sdílíme společné hodnoty, jako je úcta k demokracii, k lidským právům, s nimi se nemusíme bát. A je důležité si uvědomit, že každý, kdo naše ukotvení v nejsilnějším obranném systému na světě zpochybňuje, tak hazarduje s naší bezpečností,“ sdělil premiér na sociální síti X.  

    „Přál bych nám všem, abychom už nikdy ztrátu bezpečí nezažili. Abychom nikdy nepocítili strach, jaký už více než dva roky prožívají například obyvatelé Ukrajiny," apeloval Fiala. „Bezpečí je věc, kterou si musíme ochránit a o kterou se musíme starat,“ zakončil. 

  • 2.Rakušan: Díky, Havle!

    Vzkaz ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) na stejné sociální síti je kratší. „25 let v NATO. Díky, Havle, za to!“ 

  • 3.Lipavský: Náš hlas je slyšet

    „Před 25 lety se odehrál jeden z nejdůležitějších milníků v dějinách naší země. Vstoupili jsme do NATO. Dnes už není pochyb o tom, že pro zajištění naší bezpečnosti je členství v NATO klíčové. Máme být na co hrdí. Česko je spolehlivým a aktivním spojencem. Náš hlas je slyšet,“ napsal ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). 

  • 4.Vystrčil o událostech posledních let

    „25 let ČR v NATO. Státy střední a východní Evropy si velmi brzy po pádu komunismu uvědomily, jak důležitá je pro ně společná obrana. Události posledních let navíc jasně ukazují, jak zásadní význam a důležitost má naše historická zkušenost s Ruskem pro odpovídající reakci NATO na jeho současnou agresi,“ uvedl šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). 

  • 5.Zeman: Jediná bezpečnostní garance

    Podle exprezidenta Miloše Zemana je NATO stále to jediné, co můžeme považovat za naši bezpečnostní garanci. „A když jsem vám vyjmenoval několik minusů, tak zase plus je v tom, že alianční země se velmi výrazně angažovaly v boji proti Islámskému státu. A vy víte, že já za hlavního a dlouhodobého nepřítele světové civilizace - mohu-li to tak nazvat - považuji právě islámský radikalismus,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.  

    NATO by podle Zemana dokázalo čelit případné agresi Ruska. „Samozřejmě že první výstřel by muselo vypálit Rusko, protože já nevěřím v preventivní akce tohoto typu. Kdyby k tomu prvnímu výstřelu došlo, věřím, že NATO bude reagovat ozbrojenou silou. A je to tak dobře," řekl. 

    Exprezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk (16.6.2023) Exprezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk (16.6.2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 6.Kolář: Nejdůležitější krok

    „Před 25 lety jsme vstoupili do NATO. Byl to nejdůležitější krok pro zajištění naší obrany v novodobé historii. Díky všem, kteří se o to zasloužili, ale hlavně Václavu Havlovi a Billu Clintonovi. Jsem vděčný, že máme opět prezidenta, který dokáže a chce na odkaz těch dvou navázat," napsal na X poradce současného prezidenta Petr Kolář. 

  • 7.Pekarová Adamová: Díky!

    „Už 25 let máme NATO. Díky za to!" komentoval na X rovněž předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) k videu TOP 09. 

     

zkzkz ( 3. dubna 2024 19:17 )

Ten zrzavý pán nám lhal.Chtěl zrušit VS a NATO První se mu povedlo a druhého jsme vlezli

opooponent ( 12. března 2024 18:23 )

Podekoval jse za to, ze jsme v NATO-koblihy delaji opak...

opooponent ( 12. března 2024 11:52 )

Dekujeme, pane prezidente Havle-odpocivejte v pokoji. Vyvlekli jsme se ze sparu Varsavske smlouvy.

žanyn ( 12. března 2024 11:24 )

Inu a měl by někdo uvést jakým právním způsobemm jsme do NATO vstoupili. Většině lidí to není jasné.

milan59 ( 12. března 2024 11:15 )

Cituji pana Fialu/Nutellu : „Přál bych nám všem, abychom už nikdy ztrátu bezpečí nezažili," vzkázal premiér Petr Fiala (ODS)....... A já bych vám sdělil,že vy = ta slepená vláda + nový prezident nás do té ZTRÁTY BEZPEČÍ TÁHNETE !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa