První příchozí čekali u Matyášovy brány již od 07:00 a tvořila se dlouhá fronta přes celé Hradčanské náměstí. V 09:00 se lidem brána otevřela. V Rothmayerově sále návštěvníky přivítali prezident s první dámou.

„Den otevřených dveří spadá do předsevzetí, které jsem si dal. Že bude Pražský hrad otevřený nejenom návštěvníkům, ale také pro různé kulturní akce a shromáždění,“ řekl Pavel, který se funkce ujal přesně před rokem, 9. března 2023.

Den otevřených dveří s otevřením reprezentačních místností pořádá Pražský hrad pravidelně. Během předchozího mandátu prezidenta Miloše Zemana ale vyvolávaly kritiku mimo jiné plošné policejní kontroly, které turistům i Pražanům několik let komplikovaly přístup na Hrad.

Video
Video se připravuje ...

Den otevřených dveří na Pražském hradě. (10. březen 2024) David Malík

Otevřený Hrad

Petr Pavel loni v dubnu, zhruba měsíc po nástupu do funkce, oznámil, že se u vstupů do hradního areálu odstraní většina bezpečnostních rámů, skončily tak plošné kontroly. Nyní policisté na Hradě kontrolují jen namátkově, kvůli tomu několik bezpečnostních rámů na místě zůstalo, stejně jako zátarasy na příjezdových cestách.

Zájemci si mohli od prezidenta nechat podepsat podpisové karty a prezidentský pár pozdravit. „Je to výjimečná událost a těšíme se, že si prostory prohlédneme,“ řekl ČTK jeden z návštěvníků, který ve frontě u brány čekal od 07:20. Lidé mohli vidět například Plečnikovu síň, Rothmayerův či Španělský sál, Rudolfovu galerii, Janákovu halu, Zrcadlový salon, Trůnní sál a další prostory.

Tisíce nadšenců

Po celý den byly volně přístupné také další významné pamětihodnosti v hradním areálu. Katedrálu navštívilo podle mluvčí Hradu Evy Hromádkové 15 782 návštěvníků, Baziliku svatého Jiří 12 978 lidí a do Starého Královského paláce včetně Vladislavského sálu se podívalo na 12 025 lidí.

Ve Zlaté uličce dnes bylo 13.203 zájemců a reprezentační prostory navštívilo 6 840 lidí. Rožmberský palác měl dnes návštěvnost 4 621 lidí, obrazárna 1 396, do Prašné věže, neboli Mihulky, v níž je umístěna stálá výstava o historii Hradní stráže, zavítalo 2 860 zájemců a expozici Příběh Pražského hradu zhlédlo 2810 návštěvníků.

Fotogalerie
11 fotografií