Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Varování české ambasády: V Rusku hrozí útoky ze strany extremistů!

Autor: ČTK - 
8. března 2024
18:17

Některá zahraniční velvyslanectví v Moskvě včetně české ambasády varují před bezprostředním ohrožením ze strany extremistů. Na hrozbu již ve čtvrtek upozornila americká diplomatická mise v ruské metropoli. Američanům v ruském hlavním městě doporučuje, aby se v nejbližších dvou dnech vyhnuli větším shromážděním.

České velvyslanectví v Moskvě v souvislosti se zprávami o možných útocích extremistů ve velkých ruských městech vyzývá ke zvýšené opatrnosti. „Rovněž doporučujeme vyhýbat se místům s velikou koncentrací osob,“ stojí na stránkách. Česká diplomatická mise také připomíná, že s ohledem na válku na Ukrajině platí doporučení, aby čeští občané do Ruska necestovali.

Americké velvyslanectví v upozornění vydaném pro občany USA pobývající v Rusku uvedlo, že „sleduje zprávy, že extremisté mají bezprostřední plány zaútočit na velká shromáždění v Moskvě, včetně koncertů“. Podrobnosti o povaze hrozby diplomatická mise neuvedla. Američanům radí, aby se v Moskvě vyhýbali davům, monitorovali místní média a sledovali své okolí.

Britské velvyslanectví nabádá, aby Britové do Ruska kvůli rizikům a hrozbám v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu vůbec nejezdili, případně aby Ruskou federaci opustili. „Situace v Rusku je nepředvídatelná. Zahrnuje bezpečnostní incidenty, jako jsou útoky dronů,“ uvádí britská diplomacie.

Rovněž americké velvyslanectví odrazuje občany USA od cest do Ruska a v souvislosti s ruskou vojenskou agresí proti Ukrajině opakovaně Američany vyzývá, aby odjeli. Zmiňuje mimo jiné možnost „obtěžování“ nebo zadržení amerických občanů ruskými bezpečnostními službami.

Podle agentury Reuters ruská válka na Ukrajině vyvolala nejhlubší krizi ve vztazích Moskvy se Západem od kubánské krize v roce 1962.

Server Moscow Times uvádí, že není jasné, jaké zprávy má americká ambasáda konkrétně na mysli. Obdobná varování podle listu vydala následně i velvyslanectví Austrálie, Estonska, Kanady či Jižní Koreje.

Ruská tajná služba ve čtvrtek informovala, že v Kalužské oblasti jižně od Moskvy zabila ozbrojence z teroristické organizace Islámský stát, kteří podle ní plánovali útok na jednu ze synagog v ruské metropoli.

Video  Ohně v Dublinu: Irskou metropoli zasáhly protesty po útoku muže s nožem na děti  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi