Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fischer pro Blesk o gestu Fialovy vlády: Fico je bezpečnostním rizikem pro Česko! Co bude dál?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. března 2024
15:34
Autor: pah, hol - 
7. března 2024
14:30

Vztahy Česka a Slovenska zachvátila krize. Česká vláda ruší mezivládní konzultace a odkládá je na neurčito – a to kvůli vztahu k Ukrajině a Rusku. Chová se Fialova vláda jako „malé dítě“, jak tvrdí opozice, nebo jako sebevědomý partner? Nebo snad tímto krokem ohrozila vzájemné vztahy? Hostem dnešního Epicentra byl Pavel Fischer, šéf senátního zahraničního výboru a někdejší diplomat a prezidentský kandidát. 

Výrok premiéra Petra Fialy (ODS) po včerejším zasedání vlády rozvířil vody a otevřel velké téma. Rozhodnutí České vlády o tom, že Česko nepřijme slovenského předsedu vlády Roberta Fica (SMER) a neuskuteční se tak plánovaná jednání vlád následovalo jen několik dní poté, co slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár jednal se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Podle senátora Pavla Fischera byl tento krok srozumitelný.

To, co říká pan premiér Fico, jsou vážné věci, a to, co dělá například jeho ministr zahraničí, že se potkává s ruským ministrem, se státem, který je agresorem v v téhle věci, jehož představitelé jsou trestně stíháni, je na ně vydán mezinárodní zatykač. To je vážná odpovědnost, kterou na sebe tato vláda vzala a premiér Fico, to nejsou občané Slovenské republiky. Tady je potřeba, aby ke slovu přišla i politika. Já to rozhodnutí vlastně chápu,“ uvedl senátor Fischer v Epicentru.

Putin se démonizuje sám

Česko a Slovensko se v zahraniční politice rozchází a to zejména v názorech na Ruskou agresi na Ukrajině. Zatímco Česko napadenou Ukrajinu plně podporuje a to i vojensky, Slovensko tyto kroky odmítá. Podle senátora Fischera Ficův kabinet nejde správnou cestou a některé výroky slovenského premiéra označil jako lži.

„To, co on říká, nejsou, fakta, to nejsou skutečnosti, jsou to často smyšlenky. Například když mluví o falešném démonizování Putina. Já mám pocit, že Vladimír Putin se démonizuje úplně sám, protože chřestí jadernými zbraněmi, to se přece nedělá. Zabíjení Slovanů, to je přece nesmysl, protože pokud někdo vletěl na Ukrajinu se zbraněmi v ruce, byly to jednotky Ruské federace. On v podstatě podsouvá věci, které se nestaly,“

Budoucnost vztahů bude záležet na Ficovi

Podle bývalého kandidáta na prezidenta, to že z jednání vlád letos na jaře sešlo, neznamená, že by padla V4. Podle něj se na vztazích musí pracovat a to i v případě že se s partnery nemůžete dohodnout na všem.

Jak to bude do budoucna, bude záležet na tom, jak dál bude postupovat vláda Roberta Fica, jestli třeba nezmění trochu kurz a také kdo usedne na hradě v Bratislavě jako prezident, protože ty volby jsou už za dveřmi a my stále nevíme, kdo to vyhraje,“ dodal Fischer s obavou, že Robert Fico dobře ví, co dělá. „To, co dnes dělá premiér Slovenska, je bezpečnostní riziko pro Českou republiku,“ dodal.

Co sbližuje národy? Koncert nebo výstava karikatur!

Podle Pavla Fischera návod na to, jak by se vztahy mohly znovu napravit , existuje 1000 receptů. Záleží podle něj na příležitosti i na tom, kdo udělá první krok.

Jeden příklad za všecky: To, co sbližuje národy, je kultura, třeba společný koncert nebo společná nějaká umělecká přehlídka, to můžete udělat i v době, kdy si politicky tolik nerozumíte, může to být výstava karikatur nebo plakátů, to může mít dokonce i zábavný podtext, protože tam vyslovíte věci, které politicky říct nesmíte. A pokud se vláda rozhodla zrušit společnou akci, neznamená to ale, že společné akce se nebudou konat na úrovni ministra zahraničí nebo v parlamentu, ta spolupráce přece může pokračovat i na úrovni spolupráce samosprávy, měst, krajů nebo různých spolků, nejde jen o Fica,“ uzavřel Fischer.

Gemino Gemello ( 7. března 2024 22:47 )

Tenhle plácal by měl mít zákaz cokoli veřejně sdělovat. Nemít ruce, tak se nedomluví. Jak Zlatoústý jak vyšitý

Milan Hotový ( 7. března 2024 21:40 )

Je to kripl neskučnej

Lomikel ( 7. března 2024 20:02 )

Tahle poněkud slizká osoba ještě existuje ?
Já už se domníval, že Fischer zapadl někam do zapomnění jako Drahoš, nejspíš tam do těch míst, kam se v současnosti šine poněkud nekonzistentní mladá a pohledná tetuše Danuše.
A ejhle, on nám Fischer najednou vylezl, přímo na nás juknul.
Zřejmě byl nějakou skupinou zoufalců recyklován.

E M ( 7. března 2024 18:05 )

Co přinese - no je to docela jednoduché, Další pokus o rozbitíé Visegrádské čtyřky, která je ejůnii jak osina v zadku. Nebo proč si myslíte že se ten frantíék tak nafofrem a jako na objednávku přifrčel. Nepodařilo se tro poři řádníém zasedání - opšonci jsou opatrní, když mohou využívat výhody obopjího. Tak nastartoval frantík.,
A Vámi volená věrchuška promptrně poslechlka.
Nic jiného pane Fischere v tom nebude - ať melete co melete.I když chápu že ve Vašem věku už děláte co musíte a ne co je potřeba>

renalek ( 7. března 2024 17:11 )

Toto nie je o čehunoch, ale o našej bande čo sa dostala ku moci a česká strana len poslala odkaz,že si máme vybrať rozum s p@dele a je to skôr pomoc od bratskej krajiny,lebo zle skončíme! U mňa dobré! 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa