Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děsivý útok Rusů na Oděsu při návštěvě řeckého premiéra. Cílem měl být Zelenskyj!

Autor: ČTK, eis, mav, swp - 
6. března 2024
18:22

Rusko podle Volodymyra Zelenského zaútočilo na Oděsu v době návštěvy řeckého premiéra, na místě jsou mrtví. Střely podle médií dopadly nedaleko obou lídrů. Účastníci setkání nestihli ani sejít dolů do krytu, uvedla agentura Unian.

Během setkání v Oděse mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem udeřilo Rusko na město. Jak uvádí agentura Unian, ukrajinský prezident to oznámil během společného brífinku s řeckým premiérem.

„Dnes jsme viděli útok. Vidíte, s kým máme co do činění, je jim jedno, zda zasáhnou vojenský nebo civilní cíl. Vím, že se dnešek neobešel bez oběti, ještě neznám všechny podrobnosti,“ uvedl ukrajinský prezident během setkání. 

Střely dopadly nedaleko místa, kde se nacházela kolona s oběma lídry, napsal řecký deník Proto Thema s odkazem na zdroje blízké řecké vládě. Z řecké delegace nikdo nebyl zraněn, uvedly zdroje deníku Proto Thema. „Všichni jsme v pořádku,“ řekl člen řeckého kabinetu Stavros Papastavru.

Podle Kyriakose Mitsotakise byli v době útoku v oděském přístavu. Zelenskyj a jeho zaměstnanci mu ukazovali přístav a hovořili o jeho významu a také o tom, co je potřeba k rozšíření námořního koridoru pro civilní lodě.

Rusko zahájilo útok na Oděsu v 11:43 místního času (10:43 SEČ), krátce před setkáním Zelenského s Mitsotakisem. Střely dopadly asi 150 metrů od místa, kde se v tu dobu nacházela řecká delegace i Zelenského kolona. Není jasné, kde přesně byl v tu dobu Zelenskyj, píše server Meduza.

„Bylo to v okamžiku, kdy v Oděse mohli být ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Řecké zprávy se zmiňovaly o návštěvě řeckého premiéra v Oděse,“ cituje Proto Thema jednoho z přítomných ukrajinských novinářů. „Lze tedy předpokládat, že se Rusové pokusili zaútočit na ukrajinského prezidenta a na lídra jednoho ze států Evropské unie a NATO.“ 

Zelenskyj a Mitsotakis spolu navštívili obytný dům, který o víkendu zasáhl ruský dron. Nálet si vyžádal 12 mrtvých včetně pěti dětí. Během prohlídky se rozezněly sirény a oba lídři na cestě ke svým vozidlům uslyšeli velký výbuch, uvedl podle Reuters řecký premiér.

„Myslím, že je to pro nás nejživější připomínka toho, že je zde opravdová válka,“ řekl na tiskové konferenci Mitsotakis, pro kterého je to první návštěva Ukrajiny od začátku války. Premiér následně vyzval další evropské představitele, aby do země podnikli cestu a přesvědčili se na vlastní oči o dopadech války na civilisty.

Dalších pět mrtvých

Mluvčí ukrajinského námořnictva Dmytro Pletenčuk později uvedl, že při útoku zahynulo pět lidí.

Rusko následně útok na Oděsu potvrdilo, aniž se vyjádřilo k mrtvým a zraněným. Ruské síly podle ministerstva obrany zasáhly hangár v průmyslové části přístavu, píše agentura RIA Novosti. „Splnili jsme cíl. Zasáhli jsme objekt,“ uvedlo ministerstvo.

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa