Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Olena Zelenská o rodině: Dcera má přítele z Mariupolu, děti vidí tátu pár hodin týdně

Autor: ČTK, swp - 
5. března 2024
21:13

Děti stráví s manželem několik hodin tak jednou týdně, někdy méně často, řekla v rozhovoru s britským televizním moderátorem Piersem Morganem manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. V interview mimo jiné popsala, jaký dopad má ruská vojenská agrese proti Ukrajině na její děti nebo jak se Volodymyr Zelenskyj vypořádává se stresem.

„Snažíme se žít co nejnormálněji to jde. Naše děti studují, dcera je nyní studentkou druhého ročníku vysoké školy, má kamarády, syn chodí do školy. Ale samozřejmě je to těžké, když nemůžete pro své děti nic naplánovat,“ řekla v rozhovoru, který podle Morgana poskytla během nedávné své cesty do Británie. Zelenští mají dvě děti - devatenáctiletou Oleksandru a desetiletého Kyryla.

„Syn se ptá... kdy skončí válka? Není na to odpověď, je to těžké. Ale máme štěstí, že může chodit do školy. V jeho škole je protiletecký kryt. Bohužel ne všechny školy na Ukrajině takové kryty mají. Naše záchranná služba nedovoluje provoz škol bez krytů a téměř třetina dětí se učí online,“ poznamenala Zelenská v rozhovoru.

Moderátorovi zároveň řekla, že ona se může s manželem setkávat častěji, než ho vídají jejich děti. „Hlavně v prezidentské kanceláři, protože tam mám svou vlastní kancelář. Někdy mu zavolám, a pokud není příliš zaneprázdněn, můžeme se sejít... Někdy si můžeme dát spolu oběd, i když ne moc často,“ řekla první dáma s tím, že vše se odvíjí od jejich pracovních povinností.

„Třeba včera jsme se nemohli jeden druhému vůbec dovolat. Třikrát mi volal, ale já byla na schůzkách. Pak jsem mu začala volat já, ale on už neměl čas. Je to, jako bychom žili paralelní životy. Ale je to v pořádku,“ dodala Zelenská, která dále mimo jiné vyprávěla o tom, jak prožívá tragédie války. Přiznala, že na jeden z nedávno zveřejněných ukrajinských dokumentárních filmů nazvaný Dlouhý den se nebyla schopná dodívat do konce.

Dceřin přítel se schovával v obléhaném Mariupolu

V rozhovoru také prozradila, že její dcera má přítele původem z Mariupolu, o který ruská invazní vojska svedla těžké boje s ukrajinskými obránci a od května 2022 ho okupují.

Přítel prezidentovy dcery se podle Zelenské i s jeho rodiči během ruského obklíčení a bombardování Mariupolu týdny schovával ve sklepě, než se jim podařilo odjet. „Viděl těla zabitých sousedů,“ popsala Zelenská.

Nedávno se podle ní mladý pár vydal do kina na premiéru dokumentu nazvaného 20 dnů v Mariupolu. „Řekla, že plakala. Zeptala jsem se na něj. I on plakal. Stejně jako ostatní lidé v sále... Někdy prostě potřebujete plakat, dát průchod emocím,“ dodala první dáma.

Moderátor se pak podle Ukrajinské pravdy ptal na to, jestli se první dáma obává o manželovu duševní pohodu, zda je jiný na veřejnosti a doma. Dostalo se mu odpovědi, že Zelenskyj se v těchto dvou rovinách moc neliší. „Můžete se od něj 'dobít'. Drží se dobře... Myslím, že je to jeho přirozená vlastnost. Samozřejmě je to pro něj těžké. Ale má své způsoby, jak se zotavit,“ uvedla Zelenská.

Prezidentovi v tom podle ní hodně pomáhají jejich děti. „Může s nimi blbnout, tancovat, zpívat bláznivé písničky a smát se, což pomáhá. Taky mu pomáhá sport. Když je ve stresu a nervy má napjaté, může si zacvičit v tělocvičně. Někdy se stává, že má málo spánku, ale s tím se zatím nedá nic dělat. Věřím, že všechno vydrží,“ dodala.

Video  Zelenskyj se v Mnichově sešel s Petrem Pavlem: Děkoval Česku za balíčky pomoci Ukrajině  - Sociální síť X - Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa