Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Olena Zelenská vyzdvihla odbojářky z Krymu. Jako lomikámen zničí i tvrdý ruský útlak

Autor: mav, lig - 
29. února 2024
09:30

Květina, co si poradí se skálou – to je lomikámen. Tuto symboliku využívá i výstava o ženském odboji na okupovaném Krymu, kterou v Kyjevě zahájila první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

Cílem výstavy Lomikameny. Ženský odboj na Krymu je upozornit veřejnost na příběhy žen, které byly nezákonně vězněny za podporu Ukrajiny, uctít sílu a odvahu manželek politických vězňů stejně jako těch, které denně vzdorují okupantům a bojují za svá práva a svobody.

O lomikameni psala nejznámější ukrajinská básnířka Lesja Ukrajinka (1871–1913) – květiny si prý všimla na krymské hoře Aj-Petri a zvěčnila ji ve verších: „Prorazila kámen, kámen, který všechno přemohl,“ pronesla Zelenská na vernisáži v kyjevské Misi prezidenta Ukrajiny v Autonomní republice Krym/Kanceláři Krymské platformy.

„Za 10 let války a okupace na Krymu tu jsou nejen manželky politických vězňů, ale i politické vězeňkyně. Již 217 žen přivedli okupanti k takzvané administrativní odpovědnosti za ‚zločiny‘, jako je nošení vyšyvanky (tradiční košile) nebo pořádání ukrajinských večírků. Krymské novinářky vydávají svědectví o dění v jejich vlasti, každý den čekají na zatčení, právničky se stávají jedinou obranou nespravedlivě odsouzených,“ pronesla první dáma.

„Kvintesencí toho, co musely a musí zažívat krymské ženy, je život veteránky krymskotatarského hnutí Vedžije Kašky. Jako dítě přežila Stalinovu deportaci svého lidu a vrátila se do vlasti. A v roce 2017 zemřela poté, co byla zadržena ruskými bezpečnostními silami na shromáždění. Celý její život byl bojem. Za právo být sama sebou a ve své zemi,“ ocenila Zelenská.

„Každá z žen, které jsou dnes na výstavě představeny, je takovou květinou. Každá patří nejen ke krymskému, ale i k celoukrajinskému odboji. A bez ohledu na to, jak moc se ruští okupanti snaží tyto ženy pošlapat, se jim to nepodaří. Protože nevědí, že tyto ženy jsou lomikámen. A ty jistě zničí impérium a na jeho troskách vyklíčí květ spravedlnosti,“ věří manželka Volodymyra Zelenského.

Vernisáže se zúčastnily i další význačné dámy působící v Kyjevě, mj. první náměstkyně ministra zahraničních věcí Ukrajiny Emine Džaparová, velvyslankyně USA Bridget Brinková a Kanady Natalka Cmocová či vedoucí monitorovací mise OSN pro lidská práva na Ukrajině Danielle Belleová.

Okupaci Krymu provedlo Rusko před deseti lety, v únoru a březnu 2014, v návaznosti na revoluci zvanou Majdan a svržení proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. Po kontroverzním referendu Moskva Krym anektovala 18. března.

Video  Největší zrádce Ukrajiny: Janukovyč rozkradl svou zemi, nařídil střelbu do lidí, kolaboruje s Putinem.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa