Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Týraný chlapec trpěl zimou a hlady zavřený v psí přepravce: Krutá máma si odsedí 20 let

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: rv, ČTK - 
1. března 2024
13:52

Odporné násilí na bezbranném dítěti (nyní 13) rozplétal soud v dolnorakouské Kremži. Matka (33), samoživitelka, dělala potomkovi ze života hotové peklo. Věznila ho v psí přepravce, polévala studenou vodou, trápila hlady. Za pokus vraždy, týrání, zanedbávání nezletilého a omezování osobní svobody bude zpytovat svědomí za mřížemi 20 let. Její spolupachatelka o šest let méně.

Případem, který vyvolal v Rakousku hotové pozdvižení, se zabýval tamní soud prakticky celý čtvrteční den. Z výčtu toho, co krkavčí matka synovi se sníženou inteligencí dělala, mrazí.

Podle soudu chlapce nejméně od července do listopadu předloňského roku kromě jiného poutala, bila, zacpávala mu ústa roubíkem. Nechala ho hladovět. V listopadu 2022 to došlo tak daleko, že dítě u otevřeného okna polévala studenou vodou.

Dvě tyranky

Chlapec, jehož tělesná teplota činila jen 26,8 stupně celsia, byl na pokraji smrti. Do bytu tehdy dorazili sociální pracovníci, ti následně přivolali dítěti pomoc. Informovala je matčina tehdejší přítelkyně a zároveň spolupachatelka (40). Ta si u soudu vyslechla 14 let v base.

Matka chlapce se hájila, že jednala podle jejího návodu. Žena jí prý měla vnuknout nápad zavírat chlapce do přepravky na psy. Podle psychiatrického posudku měla matka týraného chlapce přítelkyni, čtyřnásobnou matku, obdivovat a být na ní silně závislá.

Pozdní lítost

Chlapec nyní žije s otcem. Fyzicky se mu vede dobře, nicméně podle znalců nelze vyloučit, že týrání bude mít dopad na jeho osobnost. Může se u něj rozvinout posttraumatická stresová porucha. Souzené ženy mu mají vyplatit 80 tisíc eur.

Matka u soudu působila zkroušeně. „Je mi strašně líto, co se stalo,“ hlesla.  Její spolupachatelka tvrdila, že o rozsahu týrání nevěděla. Se slzami v očích se chlapci, který nebyl jednání přítomný, i jeho otci omluvila. Verdikty nejsou pravomocné.

Co sociálka?

Během procesu se probírala i role, kterou v kauze sehrál úřad na ochranu dětí. Jeho pracovníci v listopadu 2022 dvakrát navštívili na základě upozornění ženinu domácnost. Sice jim některé věci připadaly divné, ne však natolik, aby hned zakročili.

Úřad pak loni uvedl, že vyšetřování postupu sociálních pracovníků neukázalo, že by byly porušeny nějaké předpisy. Nyní ale pro dolnorakouskou zemskou vládu připravuje samostatnou zprávu i nezávislá expertní skupina.

VIDEO: Hrůza! Matka kopala do malého dítěte, vadilo jí, že pláče.

Video  Děsivé video: Matka kopala do malého dítěte, vadilo jí, že pláče.  - YouTube
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání