„Ukrajina je země ve vašem sousedství, máme historicky mnoho společného a doufám, že moje zkušenost návštěvníky zaujme,“ řekla Kadyrovová. Uvedla, že po začátku války stála tváří v tvář pocitu zbytečnosti, jak může být umělkyní, když je v její vlasti invaze. Pro Kadyrovovou bylo jediným východiskem z této situace mluvit o životě, kultuře a válce na Ukrajině.

Mimo instalace z válkou poničených materiálů jsou součástí výstavy také obrazy rostlin spolu s živými pokojovými rostlinami, které s sebou Kadyrovová přivezla z Ukrajiny.

Podle Baileyové výstava nabízí lidem možnost zamyslet se a procítit smutek. „Díla ale obsahují také naději, humor a neutuchající odhodlání,“ řekla s tím, že Kadyrovová je na mezinárodní scéně považována za významnou umělkyni. „Po ruské invazi na Ukrajinu ale její dílo získalo ještě více přesvědčivosti,“ dodala Baileyová.

Kadyrovová se narodila v roce 1981 v Brovarech v Kyjevské oblasti na Ukrajině, v současné době žije a pracuje v Kyjevě. Je členkou skupiny R.E.P. (Revolution Experimental Space). Absolvovala Státní uměleckou školu Tarase Ševčenka a získala mnoho uměleckých ocenění. V roce 2019 reprezentovala Ukrajinu v hlavní přehlídce na 58. ročníku Benátského bienále.

Výstava v Rudolfinu vznikla ve spolupráci s PinchukArtCentrem v Kyjevě a galerie k ní připravila digitální katalog, který je volně ke stažení na webu www.galerierudolfinum.cz.

Fotogalerie
5 fotografií