„Hrad tento patřil od věků Brtníkům z Brtníku! A nikom jinému patřiti nebude!“ hlásal filmový Vilém Brtník z Brtníku, rytíř řádu Bílé lilie, v podání Jiřího Sováka (†79) ve snímku Ať žijí duchové! (1977), kde úřad zdobil jeho vznešený obraz.

Připomíná jej nový portrét hlavy pražského magistrátu Bohuslava Svobody (80, ODS). Ten nestraší a nepochutnává si na francovce, od roku 2023 vykonává primátorskou funkci, je současně poslancem a ještě loni byl i přednostou gynekologické kliniky. Teď navázal po dekádách na tradici svých předchůdců, jejichž podobizny visí v jeho kanceláři, originálním dílem. Autorem je malíř Tomáš Kubík (47), absolvent Ateliéru klasických malířských technik prof. Zdeňka Berana na Akademii výtvarných umění v Praze.

„Tvořil jsem podle fotografických předloh, protože snímek dokáže zachytit zajímavý okamžik a v toto případě nebylo možné malovat podle živého modelu. Pan primátor z titulu své funkce nemá čas na několikadenní pózování, i snímek jsme fotili v prostoru rezidence na Mariánském náměstí jen asi dvacet minut,“ prozradil Blesku. Sám se nechává inspirovat barokem, díly Rembrandta, van Dycka, Rubense nebo Hynaise a dalších. Při práci vycházel i ze stylu, jakým byly tvořeny předchozí obrazy. Srovnání s Brtníkem mu nevadí. „Ten styl je dost podobný, odpovídající době, kdy se takové tvořily. Působí důstojně,“ uvedl.

Bodoval v letecké helmě

Autor primátorského portrétu není žádný začátečník. Přestože aktuálně připravuje svou výstavu, kde ukáže i díla s květinovými motivy, portrétů už za sebou má nepočítaně!

„Zlomový byl pro mě autoportrét, který jsem dělal ještě na škole a celkem mi zabral dva roky práce. Jím jsem získal jisté renomé,“ prozradil Tomáš Kubík Blesku s tím, že za něj obdržel i Cenu rektora Akademie výtvarných umění v Praze a Cenu ateliéru Zdeňka Berana. Kromě těch získal řadu dalších ocenění, jeho obrazy obdivovali v anglickém Londýně, v americkém Los Angeles, my je můžeme vidět i v pražské Národní galerii.

Autoportrét Tomáše Kubíka.
Autor: Tomáš Kubík, archiv

Blesková zpráva

Podle informací Blesku obraz objednali, zaplatili, a primátorovi věnovali k narozeninám jeho podřízení a nebyl tak hrazen z městských peněz. Cena je relativní, vždy záleží na konkrétní domluvě umělce s klientem, ale třeba i rozměrech a použité technice. Může se tak pohybovat i mezi 20 tisíci a milionem korun.

Video
Video se připravuje ...

Bohuslav Svoboda na plese v Obecním domě. (2. prosince 2023) Blesk.cz - Martina Pospíšilová

Fotogalerie
16 fotografií