Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Folklorní Sněmovna: Poslanci tančili na cimbálovku. Kdo oblékl kroj?

Autor: Maxmilián Nový - 
27. února 2024
15:15

Mezi poslanci panují většinou tvrdé boje. Dnes je tomu ale jinak. Dolní komora uspořádala folklorní den, pozvala dětské hudebníky a desítky poslanců přišlo ve svých regionálních krojích.

Celá akce začala nejdřív ve dvoraně Sněmovny, kde je výstava přes 40 krojů. Větší pozornost ale samozřejmě budí sami poslanci. Ti se toho nezalekli a slavnostně dorazili v tradičních oděvech. „Členové parlamentu se ukazovali ve svých národních krojích, byl to projev jejich národní identity a chtěli tím i něco politicky sdělit,“ řekl Blesku poslanec Radek Vondráček (ANO) jeden z důvodů, proč on sám přišel tradičně oblečen. „Rádi bychom, aby tohle nebylo naposledy, ale aby to byla každoroční tradice,“ dodal.

Tradiční kroje

„Mně se ta akce velmi líbí, protože to ukazuje různost, z kterých jsme krajů. Každý ten kroj vypadá úplně jinak,“ sdělila Blesku poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL). Ta podle svých slov přišla v „chudším kroji z Litomyšle“. Stejně jako její kolegové, tak by i ona chtěla, aby se akce opakovala každý rok. „Já mám blatský kroj, jihočeský, a ten je typický tím, že účinkuje i v Prodané nevěstě, tak jsem si ho oblékla, abych tady vynesla i jihočeské tradice,“ řekla Blesku poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Cimbálovka

Celá akce ale byla i o zábavě. Nechyběl tak dětský sbor, cimbálovka, na kterou i někteří poslanci začali ve dvoraně tančit. Celý průvod i s hudebníky se poté přesunul přes paláce dolní komory až do předsálí jednacího sálu. Tam by měla znovu pokračovat cimbálová hudba a sami poslanci pak budou při jednání od druhé hodiny odpolední sedět v krojích přímo na plénu. „Je krásné, že jsme vyzdvihli naše tradice,“ pochválila akci šéfka sněmovního klubu ANO Alena Schillerová.

Program Sněmovny

„Teď už ale pojďme řešit program,“ řekla před jednáním Schillerová. Sněmovna by dnes měla řešit tzv. lex ČEZ, novelu o utajovaných informacích, zavedení hromadných žalob nebo novelu o odpovědnosti mládeže za trestné činy. Zítra pak na programu bude hned ráno hlasování o manželství pro všechny.

vinke ( 28. února 2024 10:27 )

Očividně nemají poslanci v PS do čeho píchnout, tak si tam dělají masopustní veselici. Příště si můžou na půdě PS udělat domácí zabíjačku, určitě si to před EU a veterinou obhájí.

Uživatel_5650027 ( 27. února 2024 23:06 )

V pracovní době je ZAKÁZÁNO POŽÍVAT ALKOHOLICKÉ NÁPOJE! Na pracovišti mohou být prováděny namátkové kontroly! Kam se lze obrátit na zavádění pravidelných namátkových kontrol? NEŽERTUJI! Pak jdou domů Taxi na svoji útratu? Či služebním vozem na tzv "pokladnu"!? Děkuji za odpověď!

Iveta Ostrčilova ( 27. února 2024 19:49 )

Nevím, ale přijde mi to nedůstojné vzhledem co se v prosinci stalo na Filosofické fakultě.Vím život jde dál,ale od vlády bych čekala větši ohleduplnost k tomu co proživají ti jichž se to týka nejvíce. Si takhle juchat a předvádět se v krojích,vypadá to,že naši vládci to pojali jako maškarní zábavu.Vice lidskosti a slušnosti od představitelů ČR ,by neuškodilo

Pav Boh ( 27. února 2024 17:00 )

alkohol a jiné návykové látky .......Poslanci oblékli kroje, připíjeli si slivovicí a tančili.

Uživatel_5542819 ( 27. února 2024 16:37 )

Loď sa potápa a páni sa zabávajú ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa