Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Infektolog Smejkal o černém kašli. Lidé si myslí, že neexistuje. Nechte se přeočkovat

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. února 2024
15:27
Autor: pah, hol - 
27. února 2024
14:30

Česko se potýká s rekordním výskytem choroby, kterou mnozí již považovali za nemoc minulosti. Černým kašlem od začátku letošního roku onemocnělo už kolem tisícovky Čechů, nejčastěji se jedná o děti ve věku 14 a 18 let a problematické jsou i zvyšující se počty nakažených dětí do jednoho roku života. Jak se toto vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění dýchacích cest přenáší? Proč podle Státního zdravotního ústavu čeká naši zemi tzv. “pertusový rok”? A jak smrtelné je toto onemocnění? Nejen o tom hovořil v Epicentru s Pavlínou Horákovou infektolog a nemocniční epidemiolog z pražského IKEMu Petr Smejkal.

Nutno se ale podívat do minulosti, řekl v Epicentru Petr Smejkal. Podle něj nárůst nemocných v současné době opravdu rekordní je, ale ve srovnání s lety minulými, kdy ještě očkování bylo v plenkách, to není tak hrozné. Tehdy nás černý kašel trápil mnohem víc.

„V posledních letech to byly stovky nebo v těch covidových letech jenom desítky, teď to budou asi tisíce. Čili nárůstu je značný, ale víme, jak tu bakterii diagnostikovat, víme, jaká je prevence, víme, jak léčit, takže nepovažoval bych to za nějaké drama“ řekl infektolog v Epicentru.

Rok černého kašle

Podle odhadu epidemiologů může být tento rok až kolem 4000 nakažených. V posledních letech se počty přitom pohybovaly zhruba kolem 600 případů ročně, minulý rok to bylo 500 pacientů. Podle Státního zdravotního ústavu nás čeká rok černého kašle. A důvody? Ty jsou podle Petra Smejkal poměrně jasné. Například v letech covidových, kdy se většina z nás chránilo respirátory, byl pokles respiračních onemocnění zřejmý. Jen co jsme ale roušky sundali, daly o sobě opět vědět Jenže to není ten hlavní problém.

„Obecně klesá počet očkovaných lidí na pertusy. Skupina adolescentů nebo těhotných maminek, neví, jak je to očkování důležité, čili to je dlouhodobý trend. Lidé už si myslí, že tyto nemoci vlastně už neexistují. Jenže oni neexistují proto, že máme očkování, takže ten nárůst je tam v trendu těch posledních let i u jiných respiračních onemocnění a ta imunita vyvanuje i u některých očkovacích látek, čili tohle jsou asi ty důvody,“ uvedl nemocniční epidemiolog s tím, že černý kašel je nejnebezpečnější pro malé narozené děti, kojence a batolata do jednoho roku.

Novorozenci v ohrožení

„Tam opravdu byla i úmrtí, a to je ta riziková skupina, která může onemocnět vážným průběhem pertuse. Skupina, která je zaplaťpánbůh, nejvíc proočkovaná, ale jak říkám, nějakou dobu trvá, než můžeme vůbec začít novorozeňátko očkovat. V tu chvíli spoléháme na ochranné protilátky od matky. Pokud matka není očkovaná, tak je tam to okno, kdy novorozenec je výrazně zranitelný,“ uvedl Smejkal.

Nechte se přeočkovat

Mezi další ohrožené patří děti ve věku okolo patnácti let a senioři. I tady je na vinně nedostatečné množství protilátek. Žádná vakcína podle Smejkala není navždy, a proto je nutné ji opakovat.

„Stejně jako u tetanu, by bylo dobré se zamyslet, zdali se nechat přeočkovat, Pokud jste těhotná maminka bez ohledu na to, jestli jste byla očkovaná, nebo ne, dejte si tzv. booster, posilující dávku, pokud jste starší senior nad 65 let a zejména máte- li vnoučata, protože na ty to můžete přenést, nechte si dát posilující dávku a vlastně všichni ti, kdo nevíte, zdali jste vůbec dokončili to očkování, nebo už to bylo déle než 10 let,“ uzavřel Smejkal.

Černý kašel, známý také jako pertusis nebo kokafrén, je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest. Způsobuje jej bakterie Bordetella pertussis. Toto onemocnění je známé charakteristickými záchvaty kašle, které mohou trvat několik týdnů a výrazně omezují kvalitu života pacientů.

jarby ( 28. února 2024 00:09 )

Žádný infentolog , ale dobře placený covid dezinformátor.

Martin Samec ( 27. února 2024 20:18 )

Protože máme tady samé přistěhovalce jako muslimy Ukrajince veškeré rasy tak bylo by dobré ty hranice oplotit a hlídat kdo sem táhne a až budeme mít plot tak to chce vyhodit vladu

mak ( 27. února 2024 19:03 )

Nestrasze lidi. Normalni lid maji obcas chřipku, obcas nexo jinyho. Cerny kasel normalne prestoji. Spíš byl proble. s vama, ze jste jeste nedávno nechteki udelat nikomu udelat test s tvrzenim, ze je prece ockovanej a tedy mit cerny kasel nemůže!

Uživatel_5766095 ( 27. února 2024 18:34 )

Ještě vědět který booster máme použít, kytarový anebo raketový.

obcan cesko ( 27. února 2024 18:16 )

TBC, svrab a teď černý kašel!!!
Děkujeme!!! 🙁 🙁 🙁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa