Přechod mezi Hodonínem a Holíčem byl ve čtvrtek dopoledne neprůjezdný. Zablokovaly ho stovky traktorů z obou stran hranice. Pro řidiče to přesto velký problém nebyl, o protestu většinou věděli a cestu odložili. Ty, kteří nebyli informováni, směřovali policisté na nedaleký přechod v Sudoměřicích.

Zemědělci: Nesmíme orat!

Hlavní protest se konal na společné hranici, kam se muselo pěšky. Celou přibližně kilometrovou trasu lemovaly traktory zemědělců.

Video
Video se připravuje ...

Zemědělci z ČR, Slovenska a Maďarska protestovali proti politice EU u Hodonína. Hynek Zdeněk

„Trápí nás Green deal. Pracujeme v kopcovitém terénu, kde nesmíme orat. Území je navíc rozděleno na pásky,“ upozornil Radek Bula (46), který přijel na protest z Kašnic. Družstvo Roživa, kde pracuje, muselo už ukončit živočišnou výrobu. „Donutily nás k tomu velmi nízké výkupní ceny,“ vysvětlil.

Obrovské papírování

O dobytek se ještě stále stará Jiří Navrátil (56) z Rudic. „Snažíme se to nějak udržet, ale je to čím dál těžší. Nás ovšem nejvíce trápí obrovská byrokracie. Je to spousta papírování a kontrol, je to už neúnosné,“ popsal administrativu zavedenou v EU.

Jak říká sám, na stará kolena se stal zemědělcem i Jiří Veselý (81) ze Strachotína. Až do šedesáti jsem byl řidičem v ČSAD. Zemědělství s vinařství se věnuji posledních 20 let. „Pro nás jsou největším problémem nerovné podmínky při rozdělování dotací. Jsme v situaci, že už máme vážně velký problém vůbec přežít,“ upozornil Veselý.


Všichni oslovení zemědělci tvrdili, že nikdo z nich nehledá v protestech politický cíl. Nebojujeme za koalici, nebojujeme za opozici, ani za Kreml. Jde nám jen o to, abychom mohli nadále poskytovat národu potraviny, a k tomu potřebujeme jen zachování životních podmínek,“ uvedli souhlasně.
Fotogalerie
23 fotografií