Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novorozenec se udusil při domácím porodu: Matku i dulu soud potrestal podmínkou!

Porod - ilustrační foto
Porod - ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
20. února 2024
12:52

Nejvyšší soud potvrdil trest půl roku vězení s podmínečným odkladem na rok pro dulu a matku, jejíž dítě při domácím porodu zemřelo. Ženy uznal vinnými z usmrcení z nedbalosti stejně jako dříve okresní a poté krajský soud v Českých Budějovicích. Nejvyšší soud o tom informoval v tiskové zprávě.

Potrestaná žena měla ve 36 letech porodit své první dítě. Šlo o porod koncem pánevním, což byl podle lékařů důvod k porodu císařským řezem. Žena se rozhodla porodit doma navzdory upozornění zdravotníků na rizika, nenastoupila do porodnice, kam byla objednaná k příjmu, a ani později nepřivolala zdravotnickou pomoc.

Při porodu pomáhala dula, která neměla zdravotnické vzdělání. „Dula prvorodičky překročila dohodnuté povinnosti, když u rodičky prováděla vyšetření ke zjištění připravenosti rodičky k porodu, přičemž si byla vědoma nefyziologické polohy dítěte a existence rizika pro plod, následně nevhodně stanovila způsob vedení porodu a nezvládla techniku vaginálního porodu koncem pánevním. V důsledku jejich jednání se novorozenec udusil při porodu a zemřel,“ uvedla mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.

Dula se hájila tím, že nemůže být zodpovědná za nedbalost způsobenou rozhodováním jiné osoby. To ale soud neuznal.

„Obě obviněné z hlediska vědomostní složky zavinění věděly, že svým jednáním mohou ohrozit život dítěte, ale bez přiměřených důvodů spoléhaly, že jej nezpůsobí. Uvedené závěry nijak nekolidují s právem na soukromý život, z něhož je odvozováno právo ženy rodit podle své volby. Právo ženy na volbu okolností a místa porodu nelze totiž nadřadit právu na život rozeného dítěte, které disponuje právem se narodit. Navíc právo na svobodnou volbu místa a způsobu porodu z hlediska rodičů je limitováno zájmem na bezpečném porodu a zdraví dítěte,“ doplnila Tomíčková.

Video Jak při porodu pomůže dula? - Videohub
Video se připravuje ...

LelujaLuka ( 20. února 2024 20:31 )

A nikde nečtu, že by té dule zakázali vykonávat činnost. Údajně už to bylo druhé úmrtí, nikde není její jméno, takže asi může ve vedení domácích porodů i bez zdravotnického vzdělání vesele pokračovat...?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání