Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejnebezpečnější odstřelovačka Ukrajiny: „Kdybych mohla, Putina bych zabila!“

Autor: DVL, swp - 
25. února 2024
09:05

„Samozřejmě bych ho zabila, kdybych mohla," tvrdí nejnebezpečnější odstřelovačka Ukrajiny 44letá Olena Bilozerská a dodává, že Putina nakonec zavraždí vlastní stoupenci. Varovala také před ruskou nenažraností - po Ukrajině by mělo následovat Moldavsko, Polsko a Finsko. Napsal o tom britský deník Daily Mail.

Ukrajinská nejnebezpečnější odstřelovačka tvrdí, že Putin bude „zavražděn vlastními nohsledy“ a varovala, že by ho zabila, kdyby mohla. 44letá Olena Bilozerská řekla, že se Putin „nedožije mezinárodního tribunálu, kde by měl být souzen“, protože věří, že „bude zabit vlastními nohsledy“, jakmile si „ruská elita uvědomí, že Putinova vláda pro ně přestává být výhodná“. 

„Samozřejmě bych ho zabila, kdybych mohla - je ale nerealistické, že bych vůbec dostala takovou šanci,“ řekla Olena, která zneškodnila nejméně 10 ruských cílů v donbaských zákopech. 

Putina popsala jako „neschopného člověka“ a varovala, že pokud uspěje ve své invazi na Ukrajinu, další sousední země jako Moldavsko, Polsko nebo Finsko budou další na řadě. Odstřelovačka dodala, že Rusko lze porazit jedině v boji, protože „ruští politici nikdy nedodrží své sliby“ a porušili by všechny dohody. 

Celebritou na Ukrajině

Olena se připojila k ukrajinské armádě jako dobrovolná odstřelovačka v Dnipru v roce 2014, kdy pracovala v Kyjevě jako novinářka, než se stala vojákyní na plný úvazek v Ukrajinské námořní pěchotě v roce 2018. Byla odvolána v roce 2020, ale vrátila se poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu v únoru 2022 a stále slouží ve speciální jednotce Artan.

Na Ukrajině je něco jako celebrita kvůli své úspěšné knize „Deník ilegální vojákyně“, což znamená, že v prvních letech své vojenské služby dobrovolníci jako ona nemohli technicky vzato bojovat na frontě, ale zákon byl změněn v roce 2016. 

Byla známá jíž před válkou díky své opoziční žurnalistice, kdy jí hrozilo vězení pod vládou Viktora Janukovyče, který byl sesazen během Euromajdanu. 

Olena řekla, že válka je nyní těžší ve srovnání s boji v letech 2014 a 2017 kvůli tomu, že ruské drony jsou schopny detekovat člověka téměř kdekoli. 

Nyní plánuje a řídí útoky jako důstojnice v ukrajinské obranné zpravodajské jednotce. Podle Oleny musí Ukrajina bojovat nadále, aby opět získala kontrolu nad územím, které Rusko okupuje. „Poté se musí Ukrajina od Ruska izolovat pomocí spolehlivých a dobře opevněných hranic, posílit armádu a nakonec se připojit k NATO,“ uvedla ostřelovačka. 

Žádné výčitky

Už dříve řekla, že nemá žádné výčitky ohledně žádného muže, kterého zabila anebo zranila na bojišti. „Morální muka za vraždu člověku vymysleli lidé, kteří ve válce nikdy nebyli. Ozbrojený nepřítel není člověk, ale cíl. Zaútočíš na moji zemi - jsi cíl. Pokud to neudělám, může zabít mě anebo mého spolubojovníka,“ vysvětlovala Olena. 

Svěřila se také s tím, že o těch, které zabila, nepřemýšlí. „Když se nepřítel plíží k mojí pozici, aby mě zabil, přemýšlí nad tím, jestli mám manžela, rodiče, děti? Samozřejmě, že ne. A já nad hloupými věcmi také nepřemýšlím. To je pro filmy a knihy. V reálném životě ten, kdo nad tím přemýšlí, je už mrtvý," svěřila se.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa