Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Spor v pětikoalici: „Politický neumětel!“ Kuba z ODS sepsul ministra školství Beka ze STAN

Aktualizováno -
18. února 2024
15:35
Autor: ČTK, vja - 
18. února 2024
13:58

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) označil v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT) ministra školství Mikuláše Beka (STAN) za politického neumětela kvůli stylu komunikace vzhledem k problémům jeho oboru a hrozbě další stávky. Předseda školských odborů František Dobšík v ČT nevyloučil další protesty.

Úterní jednání školských odborů s Bekem, premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) dohodu na penězích pro uklízečky či školníky nepřineslo. Na zaplacení 2000 nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství chybí zhruba 800 milionů korun. Vláda chce o navýšení rozpočtu podle Dobšíka jednat až v půli roku.

Dnes šéf odborů uvedl, že je rozhodnuto o scénáři, ke kterému se přistoupí, pokud nebudou vyslyšeni zejména ředitelé škol. „Nejedná se jen o 2000 lidí. Bude seškrtáno více malých úvazků, které přinesou komplikaci na malých školách,“ uvedl. Odbory chtějí jednat s kraji, se Svazem měst a obcí či Sdružením místních samospráv. „Rozhodující bude konečný rozpis rozpočtu a potažmo dohodovací řízení, které absolvují ředitelé v březnu,“ dodal Dobšík.

Kuba kritizoval Beka, nazval ho politickým neumětelem. Vyčetl mu styl komunikace, podobným způsobem podle něj resort řídit nelze. Podotkl, že v září loňského roku při začátku školního roku ministr o žádných problémech nehovořil a o měsíc později zjistil, že nemá peníze a že systém je dlouhodobě neudržitelný.

Kuba poprosil i premiéra Fialu, aby se věci věnoval, postup STAN a ministra považuje za velmi neobratný. Podle Dobšíka ale Bek „sklízí, co nezasel“.

Bek: Nespravedllivé a pokrytecké

„Kritiku hejtmana Martina Kuby, která na mou adresu zazněla v dnešních Otázkách Václava Moravce, považuji za nespravedlivou a pokryteckou,“ reagoval ministr školství Bek na sociální síti X.

„Kvituji nicméně jeho vyjádření, že ’školství je jedna z nejdůležitějších věcí, které máme’ a vláda pro něj proto musí zajistit adekvátní rozpočet. V tom se naprosto shodneme. Věřím, že stejně bez obalu tyhle věci řekne i svým spolustraníkům,“ vzkázal Kubovi ministr.

„Volání po tom, že obce a kraje mají nedostatek peněz ’nějak vyřešit ze svého’, totiž nezaznívá ode mě, já jsem naopak zastáncem toho, že chybějící peníze musí najít vláda. A věřím také, že deklarovanou prioritu vzdělání si vezme za své celá vláda a promítne to odpovídajícím způsobem do rozpočtu. Od května požaduji ve všech jednáních o rozpočtu ještě o 3 mld. více, než je tam dnes,“ dodal Bek.

Dohadovali se i kvůli ministrovi Dvořákovi

Po krátké době jde o další ostrá vyjádření koaličního politika na adresu vládního partnera. Kritiku si nedávno vysloužil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) za jmenování Petra Zahradníka svým zmocněncem pro euro, ač na znovuobsazení funkce národního koordinátora pro přijetí eura nebyla ve vládě shoda. Záležitost vyústila v první koaliční dohodovací řízení, po němž Dvořák místo zmocněnce zrušil.

V rozpisu rozpočtu regionálního školství rozeslaném ministerstvem minulý týden je nefinancovaných 7500 míst, z toho je zaměstnanci skutečně obsazeno 2500. Zhruba 500 z nich je podle Beka možné financovat z krajské rezervy. Ředitelé škol si poté, co resort rozpis rozeslal, stěžovali na to, že ministerstvo pozice nepedagogů škrtalo plošně.

Rozpočet pro regionální školství je podle rozpisu letos o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun. Bek je přesvědčen o tom, že by bylo dobré jednat se zřizovateli o budoucím přesunu financování části nepedagogických pozic na zřizovatele. Svaz měst a obcí chce s Asociací krajů a Sdružením místních samospráv urychleně vyjednat s vládou, aby našla chybějící peníze pro regionální školství na platy nepedagogických zaměstnanců ještě před létem.

Video  Tisková konference ministra školství Mikuláše Beka po jednání se zástupci odborů.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

9876543 ( 19. února 2024 13:54 )

😁 😁 Divím se že nerudová..ta progresívní intelektuálka 🙁 nepožaduje školné... Jak jen může, vyjíždí s patrnou nenávistí proti důchodcům se stejnou rétorikou.
Školné chtít nebude.. asi proto, že její dětičky dorůstají a budou studovat.Ona s tím jejím hejskem/ on vypadá spíš jak její syn, než partner//jsou asi chudí,,,nojo no, už nedostala příležitost kupčit s diplomy.
Poradkyně nerudovic, hodina 500 korun.

Tfuj tajbl taková baba a ještě má za to, že je mladá a krásná,,, 🙂 😕

Jen proti sobě staví staré a mladé.

jajas ( 19. února 2024 08:22 )

Školné by se zavést mělo....i u zahraničních studentů, kteří tady vystudují a vrací se zpět do své země....ta náklady tady pak hradí kdo? A čeští studenti vysokých škol by měli platit také. Pokud by zůstali a pracovali v česku, pak by se jim mohla část školného vrátit. Protože v česku se vynakládají velké finance na vysokoškolská studia a zpět se to nevrací a mnoho vysokoškoláků odchází do zahraničí. V zahraničí se školné na vysokých školách běžně platí. 🙂

9876543 ( 18. února 2024 21:22 )

Kdo k nám do čech všechny ty moravský zloděje pozval? Nemá v tom prsty žid Soros?Vypadá to že jde moravákům o rozbití a rozplundrování české země?

George Soros je některými popisován jako ďábelský miliardář, který se vyžívá v podporování neziskových organizací a neomarxistických hnutí. Ta chtějí narušit zavedený řád našeho fungujícího systému. Co ale doopravdy víme o tomto židovi s majetkem přes 8 miliard dolarů.

Nejspíš americký finančník a spekulant.

JaNat ( 18. února 2024 20:09 )

Hlavně že PePa mlel, že bude dobrým ministrem. PePa ví všechno. Ruka ruku myje. Brno vládne Praze, lecjaký plevel usídlí na Hradu.

Uživatel_5151615 ( 18. února 2024 19:47 )

Fiala a Bek jsou z ODS a z Brna a to jsou NEJVĚTŠÍ lháři,vyžírkové a zloději,kteří ničí naši krásnou zem.Pilitici by měli zavést regulétrní školné,taky jsem studoval a taky si to platil,né jako profesor Klaus,který vystudoval za komunistů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa