Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostrý střet Beka s odboráři? Podle ministra školství není ke stávce důvod

Aktualizováno -
12. února 2024
13:22
Autor: ČTK - 
12. února 2024
09:40

Nebudu spekulovat, jestli budu škoské odbory stávkovat, řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN) po setkání se zástupci školských odborů a asociace sdružující ředitele škol. Jednali o rozpočtu pro regionální školství, který ministerstvo školství rozeslalo školám a který podle odborářů nerespektuje předchozí dohody. Pokryto podle něho není 2500 úvazků. Bek v neděli uvedl, že v příštích dnech se zástupci škol setkají i s premiérem Petrem Fialou (ODS), protože o řešení by musela rozhodovat celá vláda. Ke stávce školských odborů podle ministra není důvod. K řešení nepokrytých úvazků je třeba 800 milionů korun, uvedl a dodal, že jednání koalice o posílení rozpočtu regionálního školství se uskuteční v úterý.

Bek kritiku odborů odmítl, část aktérů si podle něj totiž některá pravidla, která jsou součástí rozpisu rozpočtu, vykládá chybně. Rozpočet pro státní mateřské, základní a střední školy je podle ministerstva školství (MŠMT) o 4,97 miliardy vyšší než loni, činí 187,87 miliardy korun. Na posílení rozpočtu regionálního školství se podle něj musí dohodnout celá koalice, uvedl Bek po jednání s odbory. 

Ve sporu jde zejména o financování pracovních míst nepedagogů, jako jsou například školníci, kuchaři nebo IT pracovníci. Bek tvrdí, že splnil svůj závazek, že školy přijdou jen o peníze na pozice, které jsou stejně neobsazené. Ukázalo se ale, že na 7 500 nefinancovaných místech je 2 500 reálných zaměstnanců, z nichž 500 je možné financovat z krajské rezervy. Pokryto podle Beka není celkem 2500 úvazků, z toho 500 z nich je možné financovat z krajské rezervy. S premiérem a zástupci škol chce proto ministr jednat právě o zbývajících 2 000 místech nepedagogických pracovníků. Jednání se uskuteční v úterý, řekl dnes ministr.

Ke stávce nevidí Bek důvod, argumentuje mimo jiné poměrem 80.000 zaměstnanců ve školství ku dvěma tisícům nepokrytých úvazků.

Bek zároveň upozornil, že ministerstvo školství nemá nad školami personální pravomoc. Stát podle něj školám přiděluje balík peněz, neřeší jejich určení pro konkrétní pracovní místa. O nich rozhodují ředitelé.

ad-ga ( 13. února 2024 09:42 )

Stačilo by vyházet asistenty ze tříd, inkluze byla největší prasárna od Valachové. Dříve jsme měli školství na úrovni, ale ted co se děje je hrozný. No jo, do montoven nepotřebujeme vzdělané pracovníky. 👎

jajas ( 12. února 2024 16:19 )

V podstatě by nám každý ministr sdělil, že ke stávce v jeho rezortu není důvod, protože to ministři nemají rádi, zvláště, když tak dobře "pracují". Učitelé, doktoři, zemědělci....a kdo je na řadě teď? 🙂

Miloslav Podhola ( 12. února 2024 14:18 )

Učitele budou uklízet a vynášet odpadky, obsluhovat kotelnu a ministr Bek to bude vychvalovat, že vše je OK!

UFO1 ( 12. února 2024 12:21 )

Oni jsou občané ČR za vlády pěti kolky ruští dezolati,a proto v novém postaveni poprvé v životě volim KSČM , protože už nechci trpět urážky od "demokratu"

UFO1 ( 12. února 2024 12:18 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa