Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinova nová nukleární hrozba: Budou Rusové ničit ve vesmíru satelity? V USA zaznělo varování

Aktualizováno -
15. února 2024
14:52
Autor: ČTK, vja, mav, inf - 
15. února 2024
10:16

USA informovaly Kongres a spojence v Evropě o nových zpravodajských informacích ohledně ruských jaderných schopností, které by mohly představovat mezinárodní hrozbu, napsal dnes list The New York Times (NYT) s odvoláním na nejmenované činitele. Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner předtím vyvolal ve Washingtonu rozruch prohlášením, že Kongres byl informován o vážné hrozbě pro národní bezpečnost USA. Budou Rusové sestřelovat západní satelity?

NYT s odkazem na současného a také bývalého amerického představitele píše, že zpravodajské informace souvisejí s pokusy Ruska vyvinout kosmickou protisatelitní jadernou zbraň.

Televize ABC News dříve uvedla, že zpravodajské informace se týkaly právě takovéto schopnosti. Informované zdroje televizi CNN a dalším médiím řekly, že varování souvisí s Ruskem a operacemi ve vesmíru. Podle dostupných informací nepředstavuje bezprostřední nebezpečí pro Američany.

Moskva: Lest a pomluvy

„Zprávy jsme viděli. Zapadá to do trendu poslední dekády, kdy se Američané zabývají zlomyslnými pomluvami a připisují nám nejrůznější činy a záměry,“ reagoval náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, pod jehož agendu spadá i kontrola zbrojení.

„Nemohu to nijak komentovat. Ale je zřejmé, že se Bílý dům za každou cenu snaží přimět Kongres, aby hlasoval o návrhu zákona o finanční pomoci. Uvidíme, jaké lsti Bílý dům využije,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odkazem na balík pomoci v hodnotě 95,3 miliardy dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun), který se v Kongresu snaží prosadit americký prezident Joe Biden. Velkou část prostředků chce Washington poskytnout Ukrajině, která se už bezmála dva roky brání ruské invazi. Většina Republikánů je proti, Mike Turner však pro.

Ruská hrozba ve vývoji

Nejmenovaní činitelé NYT řekli, že informace jsou závažné, ale zmíněná „schopnost“ je stále ve vývoji a Rusko ji dosud nenasadilo. Nepředstavuje proto podle nich naléhavou hrozbu pro USA, Ukrajinu nebo americké spojence v Evropě.

Jaderná zbraň se na oběžné dráze nenachází, dodali činitelé podle NYT. Informace jsou přísně utajované a představitelé tvrdí, že je s ohledem na zdroj nelze odtajnit.

Kongresman žádá Bidena o informace

Kongresman Mike Turner ve svém krátkém komuniké hrozbu nespecifikoval, pouze uvedl, že informace o ní dostali všichni členové Kongresu. „Žádám, aby prezident (Joe) Biden odtajnil všechny informace o této hrozbě, aby Kongres, administrativa a naši spojenci mohli otevřeně projednávat kroky potřebné k odpovědi na tuto hrozbu,“ dodal.

K věci se pak začali vyjadřovat i jiní představitelé Kongresu, přičemž další člen zpravodajského výboru Jim Himes novinářům řekl, že hlášení upozorňuje spíše na dlouhodobý problém, byť potenciálně vážný.

Zároveň se spekulovalo, že kauza souvisí se čtvrtečním hlasováním Sněmovny o prodloužení kontroverzního opatření umožňujícího americkým rozvědkám sledování komunikace cizinců v zahraničí. Turner tento nástroj podporuje a podle zdrojů listu The Washington Post byly informace o neznámé hrozbě získány právě na základě této pravomoci.

Turnerovo vyjádření podle všeho zaskočilo Bidenovu vládu, napsala agentura AP. Prezidentův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan měl krátce po jeho zveřejnění na programu tiskovou konferenci, kde vyjádřil nad kongresmanovým počínáním překvapení. Uvedl, že s Turnerem a dalšími kongresovými lídry má na čtvrtek naplánovanou schůzku. „Nejsem v pozici, abych z tohoto pódia mohl v tuto chvíli říct cokoli dalšího,“ prohlásil Sullivan.

Vesmírné operace

Podle amerických médií Turner zákonodárcům sdělil, že nové informace se týkají „destabilizující cizí vojenské schopnosti“, nejmenované zdroje citované několika velkými médii pak věc spojily s Ruskem. Podle informací Reuters či webu Politico se Turnerovo varování týká vesmírných operací. Některá média také uvádějí, že američtí zákonodárci měli k informacím přístup už delší dobu.

„Chtěl bych ujistit americký lid, že obavy veřejnosti nejsou namístě,“ reagoval na otázky na toto téma předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson s tím, že lídři Kongresu dostanou další informace na čtvrteční schůzce. „Pracujeme na tom,“ citoval jej na sociální síti X.

Ničení satelitů si zatím v praxi vyzkoušely čtyři vesmírné mocnosti: USA v letech 1985 a 2008, Čína roku 2007, Indie 2019 a naposledy Rusko roku 2021. Vesměs šlo o použití speciálních raket vystřelených z letadla, lodi či ze země, které do družic prostě narazily a rozstřelily je. Výsledkem byla vždy spousta úlomků - vesmírného smetí, které měsíce či roky zůstává na oběžné dráze a ostatní družice se mu musejí vyhýbat, mají-li na to kapacitu.

Roku 2020 podle Pentagonu Rusko vyzkoušelo i odpálení projektilu z družice Kosmos 2543; nic však nezničila, není zřejmé, zda záměrně. „Americké kosmické velitelství má důkazy, že Rusko provedlo nedestruktivní test kosmické protidružicové zbraně,“ uvedli armádní činitelé v oficiálním prohlášení podle webu Kosmonautix. „Rusko uvolnilo objekt v blízkosti jiné ruské družice, což připomíná událost, kterou Rusko na oběžné dráze provedlo v roce 2017. Celá událost není ve shodě s uváděným účelem mise – inspekcí jiných družic.“

Pokud by antisatelitní zbraň nesla jadernou hlavici, jak spekulují americká média, nemusela by se střela trefovat tak přesně, cíl - i více cílů naráz - by zneškodnila na dálku. Ne až tak výbuchem, jako spíš elektromagnetickým pulsem, který by „usmažil“ elektroniku družic na desítky či stovky kilometrů daleko. V USA se také dříve uvažovalo o vývoji atomového laseru.

Jaderné technologie, natož zbraně, však do vesmíru podle všeho nelétají. Velmoci podle dostupných informací respektují tzv. Kosmickou smlouvu z roku 1967, jež zapovídá zbraně hromadného ničení ve vesmíru. Obavy z jádra pak jsou i jedním z důvodů, proč se tolik nerozvíjejí jaderné raketové pohony.

Šmírování družic

Jinou metodou zneškodňování družic je, že by k nim prostě doletěla jiná a vyřadila z provozu některé její klíčové přístroje. Takový „zabiják satelitů“ by se téměř nelišil od družice, která má ty starší opravovat; klíčové je velmi přesné manévrování, aby dorazila přesně na stejnou oběžnou dráhu svého cíle a srovnala s ním orbitální rychlost. Tyto technologie jsou v plenkách. Rusko, přesněji řečeno jeho ministerstvo obrany a tajná služba FSB, v roce 2014 vyslaly Olymp-K neboli Luch, který se umí k dalším družicím přibližovat na pár kilometrů - takto „šmíroval“ západní telekomunikační satelity.

Nejen v kontextu války na Ukrajině Rusko dlouhodobě používá prostředky elektronického boje, například rušičky komunikací a satelitních navigací. 

Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou.  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

obcan cesko ( 15. února 2024 16:28 )

Když chceme zastavit válku, není potřeba odstranit generála, nebo prezidenta. Je potřeba odstranit majitelé továren, které vyrábějí zbraně!!!

Uživatel_5681197 ( 15. února 2024 14:44 )

To určitě😆 za dva roky nebyli schopni porazit Ukrajinu🙄

žanyn ( 15. února 2024 12:56 )

Klídek. Putin není Chruščov a nemá na něj. Ten si na rozdíl od něho to své prosadil.

Jirik-ta ( 15. února 2024 11:59 )

POKUD BOJUJETE PROTI RUSKU, MÁTE PROTI SOBĚ EKVIVALENT ŘECKÉ SPARTY (300)

Jirik-ta ( 15. února 2024 11:51 )

ale to je UFO

Zobrazit celou diskusi