Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusům dojdou banány: Kreml trestá Ekvádor za zbrojení Ukrajiny, najednou zaúřadovala hygiena

Autor: mav, swp - 
15. února 2024
05:00

Rusové si stěžují na všeobecnou drahotu a nedostatky, obzvláště je trápí například drahá vejce – a teď je čeká další potravinová potíž. Nebudou banány. Země je závislá na dovozu z Ekvádoru, jehož představitelé ovšem naštvali Kreml: předali zbraně Ukrajině.

Ekvádor se rozhodl zbavit svých starých zbraní a poslat je na Ukrajinu, a to nikterak nezištně – dostane modernější výzbroj z USA. O to pikantnější to je, že staré zbraně jsou sovětské a ruské provenience.

„Vyměníme ukrajinský a ruský šrot za pokročilé vybavení v hodnotě 200 milionů dolarů,“ citovala v lednu ruská agentura TASS čerstvého ekvádorského prezidenta Daniela Nobou.

Reakce Moskvy na sebe nenechala dlouho čekat. „Rusko obratem našlo v ekvádorských banánech zdraví nebezpečné bakterie a zakázalo dovozy (prodej už koupených ze ‚záhadných důvodů‘ ne),“ tweetuje Karel Svoboda z katedry ruských a východoevropských studií Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Přesněji řečeno úřad pro fytosanitární dohled (Rosselchoznadzor) našel problém v mušce Megaselia scalaris.

Úřady slibovaly, že se zákaz ekvádorského dovozu (respektive z jeho pěti předních firem) spotřebitelů příliš nedotkne, ihned se prý dohodly obchody s Indií, která je ještě větším producentem banánů (nikoli však tak velkým vývozcem). Po krátké době se však ukazuje, že to tak hladce nepůjde. Zatím ještě do Ruska dorážely ekvádorské dodávky odeslané před zákazem, naopak ty indické výpadek jen tak nezalepí.

„Dočasný nedostatek by se mohl kompenzovat pěstováním banánů v Rusku,“ prohlásil v rozhovoru pro deník Gazeta Oleg Kňazkov, vedoucí Centra průmyslové expertizy Rosselchozbank (RSChB). „V Krasnodarském kraji již proběhly úspěšné pokusy s aklimatizací tropických rostlin,“ ujišťuje. Než se to však povede a bude-li nedostatek banánů přetrvávat, začnou Rusové podle Kňazkova víc nakupovat jiné plody – jablka, citrusy, okurky, rajčata… Beztak je podle něj zdravější konzumovat lokální plodiny.

Rovněž uvedl, že se dál jedná s Ekvádorem, zda se obchod neobnoví – už ale nezmínil, zda je tedy problém hygienický, nebo politický. A ještě jiná možnost se nabízí, po vzoru importu obcházejícího mezinárodní sankce uvalené na válčící Rusko. „Rusko se chystá, s vysokou mírou pravděpodobnosti, dovážet ekvádorské banány přes Čínu,“ tweetuje Svoboda.

Jihoamerická rovníková země je největším vývozcem banánů, podle agentury AP jich po moři posílá přes šest milionů tun ročně. Po ropě jde o druhý nejvýznamnější export Ekvádoru.

Mimochodem, k předním gigantům ekvádorského banánovnictví patří rodinná firma Noboa, kterou vede Álvaro Noboa – otec mladého prezidenta. Že by to v Kremlu viděli až takto osobně?

Video  Putin během rozhovoru s Carlsonem: Podivný třes nohy! Musel si ji přidržovat rukou.  - reprofoto X/Tucker Carlson
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa