Petra K. v průběhu rozvodu na městské státní zastupitelství oznámila, že bývalý partner osahával a zneužíval jejich malou dceru. Tvrdila také, že je dříve děti překvapily při sexu a jejího partnera to evidentně povzbudilo. Také pak prý chodil nahý.

Dvakrát odložené obvinění

Policie začala případ vyšetřovat a došla k závěru, že se nezakládá na pravdě. Žena se nepoučila a tentokrát místo sebe nastrčila sousedku, které poslala nahrávky, na nichž měly děti popisovat nepřístojnosti, které jejich otec prováděl. Opět se spustilo vyšetřování a opět byl případ odložen.

Policie pak ale došla k závěru, že matka tak činila schválně, aby narušila vztah otce s jeho dětmi. To se skutečně stalo, neboť několik měsíců mohl otec děti vidět jen při asistovaných setkáních.

Léčí se na psychiatrii

Petra K. se ze středečního jednání omluvila s tím, že se léčí v psychiatrickém zařízení. Měla se zhroutit a není ve stavu, aby se mohla jednání účastnit.

„Klientka šla nejprve do krizového centra, tam jí psycholožka doporučila podat trestní oznámení. Neměla žádný motiv, nepodávala návrhy na zákaz styku, policie neprovedla vyšetření dětí ani otce. Soud pak vyhodnotil výpověď klientky jako nevěrohodnou, ale ona předtím utrpěla poranění mozku, takže její stav pak nebyl dobrý,“ prohlásila její obhájkyně

Městský soud potrestal ženu na křivé obvinění šesti měsíci vězení s tříletou podmínkou. Její odvolání senát krajského soudu zamítl. „Jednalo se o nepravdivá tvrzení, která sledovala jednoznačně omezení styku otce s dětmi. Obžalovaná měla rozpory ve svých výpovědích, i sousedka u soudu vypověděla, že ji obžalovaná zneužila,“ shrnula soudkyně Šárka Dufková.

Citovala i výpověď syna obžalované z předchozího vztahu. Svou matku označil za manipulativní alkoholičku. Do celého případu zatažená sousedka si vzpomněla, že jí obě děti říkaly, jak jim matka kladla hloupé otázky a že je to celé nebavilo.

„I předložené audionahrávky svědčí o tom, jak se obžalovaná snažila s dětmi manipulovat, jaké návodné otázky jim dávala a jak o tom děti neochotně mluvily. Obhajoba obžalované, že netušila, co se stane, a myslela si, že někdo otci domluví, je naivní. Činila tak s jasným úmyslem. Obžalovaná dostala velmi mírný trest,“ dodala Dufková.

Za křivé obvinění přitom ženě hrozilo od jednoho do pěti roků vězení. Rozsudek je pravomocný.

VIDEO: Trauma ze znásilnění

Video
Video se připravuje ...

Trauma spojené se znásilněním může mít dalekosáhlé a velmi vážné následky Videohub