Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Česku otevřelo první centrum pro oběti sexuálního násilí: Pomoc zde najdou ženy i muži

Autor: ČTK, ula - 
6. února 2024
11:23

V Praze bylo otevřeno první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí - Port. Na jeho vybudování pracovala organizase proFem bezmála pět let. Rekonstrukce prostor stála přes 10 miliónů korun, vybavení pak kolem tří milionů. Pod jednou střechou nabídne centrum jak mužům i ženám krizovou pomoc, ošetření i terapie. Jedná se o unikátní a první zařízení v Česku, které poskytuje tyto služby pod jednou střechou. Ženám a jejich dětem bude k dispozici i krizový byt.

Centrum bylo vybudováno v prostorách, kde předtím sídlila Česká pošta. Podle ředitelky organizace proFem Jitky Polákové trvalo jeho vybudování pět let. Komplexní pomoc už organizace testovala ve svých původních prostorech. 

„K otevření centra nás vedla potřeba z terénu. Zjistily jsme, že pro klientky nejsou žádné služby, které by se daly využít... Medicína dá fyzicky do pořádku, psychické následky jsou ale na celý život. Potřeba je terapie, krizová intervence a pokusit se trauma zpracovat. Systém tomu ale brání. Je nastaven tak, že s obětí pracují lidé, kteří nemají pojem o traumatu,“ uvedla Poláková.

Pod jednou střechou tak najdou oběti sexualizovaného násilí sociální i psychologickou pomoc. Zkušenost se sexuálním obtěžováním a nějakým sexuálním násilím má v Česku 54 procent žen. Ukázal to aktuální průzkum mezi 5000 ženami, jehož podrobné výsledky se proFem chystá zveřejnit v únoru.

Jak Poláková dodala, centrum počítá i s pomocí mužům, kteří tvoří asi 10 % klientely.

Psychoterapie i krizový byt

Oběti v centru dostanou především krizovou pomoc. V nabídce je psychoterapie, sociální i právní poradenství. Možné bude základní ošetření i odběr a uchování genetických vzorků pro případné důkazní řízení i zajištění advokátního zastoupení. Ordinace začne fungovat na přelomu února a března.

K dispozici je i krizový byt, ten ale mohou využívat pouze ženy, po dobu sedmi dnů. Ubytovat se s ní případně mohou i její děti.

Co klientelu čeká?

K objednání není nutné žádné doporučení od praktických a jiných lékařů. Je doporučeno se telefonicky objednat, lidé však mohou přijít i bez předchozího objednání. 

Po příchodu do centra se přichozích ujme krizová interventka, nebo sociální pracovnice. Ta zmapuje, jaká pomoc je potřeba. Poté bude následovat cílená podpora a zvolí se poradenství, terapie a advokátní zastoupení. Naráz se mohou v centru věnovat třem klientkám, organizace počítá, že ročně může PORT pomoci až tisícovce klientek a klientů. Kapacita pro společné terapie je až 12 klientů a klientek.

Není třeba případ hlásit policii

K dispozici je i výslechová místnost, která je ale maximálně komfortní. Výpověď bude opět uschována po dobu jednoho roku a může se využít v případě, že se přeživší rozhodne případ nahlásit. Kdo přijde do centra, nemá povinnost vše ohlásit policii. To je vše pouze na uvážení klienta nebo klientky. 

„Pokud se ale klient či klientka rozhodnou případ nahlásit, mohou v centru konzultovat i další postup a kontaktovat i policii. Máme podepsané memorandum s policisty, kteří se na tuto problematiku specializují. Je to rozhodně lepší cesta, než jít rovnou ohlásit případ na policejní vyšetřovnu,“ vysvětlila Poláková.

Služby jsou určeny pro lidi nad 16 let. Personál tvoří jen ženy. Jak řekla Blesk Zprávám ředitelka, najímat se budou zejména krizové interventky. V původním prostoru organizace ProFem poskytla ročně pomoc až 600 klientům a klientkám. Centrum by mohlo ročně poskytnout pomoc tisícovce lidí.

Kde centrum najdete a jak se objednat?

  • Centrum PORT spustilo provoz 22. 1. 2024. Některé služby, jako je např. krizový byt, budou dostupné až od dubna.
  • Centrum sídlí v Břevnovské ulici 6 v horním patře budovy pošty.
  • Objednat se je možné na čísle 608 22 22 77 ve všední dny od 9:00 do 15:00 a také na adrese poradna@profem.cz.
  • Přijít se dá i bez objednání od 9:00 do 18:00 v pondělí, úterý a čtvrtek a do 15:00 ve středu a v pátek

Podívejte se na prostory centra v galerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi