Ministra Výborného farmáři v dopise podle Jandejska požádají o to, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy dohody o přechodu EU k obnovitelným zdrojům energií.

„Je to zvěrstvo proti lidem. Zemědělci jsou v úzkých, není to jen otázka České republiky, ale celé Evropy,“ řekl. Čeští zemědělci podle něj mají také nejnižší podpory z celé EU a národní dotace se neustále snižují. Farmářům také škodí nárůst dovozu ze zahraničí. „Všechno je postavený na hlavu. Česká republika má dostatek půdy na to, aby v základních komoditách byla soběstačná. Musely bychom ale investovat a vytvářet podmínky pro nový zemědělce,“ dodal.

Dufek si stěžoval na to, že s ním Výborný a premiér Petr Fiala (ODS) nekomunikují. Výborný to na úterním sněmovním zemědělském výboru vyvrátil. Poukázal na to, že Dufek u něj byl minulý týden na řádně domluveném jednání a podle něj neavizoval, že se chce postavit do čela nějakých protestů. Ujistil, že ministerstvo nikdy neuvažovalo ani nehodlá do budoucna uvažovat o zrušení takzvané zelené nafty. Má porozumnění pro kritiku přebujelé administrativy, kterou podle něj vytvářejí úředníci v Evropské komisi. „Rozčiluje mě to úplně stejně jako ty protestující,“ řekl ministr poslancům.

Paralýza magistrály

Do Prahy farmáři podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana chtějí přijet v několika kolonách, například z Panenského Týnce, Lovosic, z nájezdu na D1 od Benešova, z Cukráku nebo z D11. V 06:00 by měla technika zastavit provoz magistrály v obou směrech, a to až na několik kilometrů. Od budovy ministerstva zemědělství v centru Prahy mají protestující naplánovaný odjezd v 11:00, uvedl dnes Hofman v tiskové zprávě po pondělním jednání zástupců magistrátu se zemědělci.

„Akce bude mít výrazný negativní vliv na dopravu, a to nejen v místě blokády na magistrále, ale i v širokém okolí a teoreticky i na příjezdech do Prahy. Akce však může negativně ovlivnit i městskou hromadnou dopravu včetně přesahu do Středočeského kraje,“ doplnil Hofman.

„Náš zájem není lidem dělat problémy, jde nám o to, abychom změnili podmínky hospodaření,“ řekl Jandejsek. Pokud vláda od Green Dealu neodstoupí, budou následovat větší nepokoje, jaké byly například v Německu či ve Francii, dodal. V pondělí večer se podle Dufka rozhodne o tom, v jaké podobě budou protesty pokračovat.

Kritika protestu

Proti pondělnímu protestu se vymezil například předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek. „My si myslíme, že jsou to aktivity, které mají za cíl rozkolísat zavedené demokratické struktury v tomto státě,“ uvedl. Agrární komora nebo Zemědělský svaz už dříve uvedly, že s národními protesty vyčkají až na výsledky jednání, které, například ve čtvrtek, povedou s Výborným a Fialou.

Video
Video se připravuje ...

Konec Zetoru: Fabrika na traktory prodala v Brně pozemky, výrobu přesouvá do Indie. Zetor

Fotogalerie
4 fotografie