V parku plánuje městská část kompletní rekonstrukci cest a prostranství a jejich rozšíření o další včetně nových vstupů do parku. Podle dříve schváleného záměru bude mít plánovaná kavárna zelenou střechu a hlediště se stupňovitou plochou z masivního dřeva vznikne na východním okraji centrální louky.

Nové zábradlí, ploty a schodiště

Součástí projektu budou i krajinářské úpravy a vybudování systému zadržování dešťové vody. „Jako další prvky stavebního vybavení parku jsou navrženy zpevněné povrchy, schodiště, zábradlí, ploty a mobiliář,“ stojí v záměru. Asi 35,5 milionu korun chce městská část získat z evropských fondů a využije také příspěvek od firmy Metrostav, která v blízkosti parku staví byty.

Části parku upravila Praha 3 v roce 2014 a 2015, kdy nechala například vyčistit jižní svah od suti, betonu a dalšího nepořádku a obnovit zeleň. V západní části parku úpravy zahrnovaly vytvoření nové cesty, opravy těch stávajících či vytvoření herní plochy pro malé děti.

Původ názvu kopce zvaného Židovské pece není podle webu magistrátu znám. Jedním z vysvětlení je, že se do místních jeskyní uchylovali Židé, kteří byli v 18. století vyháněni z Prahy. Podle historických dokumentů bylo na vršku popraviště, proto se také někdy pro toto místo používal název Šibeniční vrch. Poslední poprava se zde uskutečnila v roce 1866.

Fotogalerie
7 fotografií