Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusové používají satelitní internet Elona Muska, tvrdí Ukrajinci. A poskytli důkaz

Autor: ČTK - 
11. února 2024
11:40

Ukrajinská vojenská rozvědka tvrdí, že má důkaz o tom, že ruské ozbrojené síly na bojišti používají terminály satelitní internetové společnosti Starlink amerického podnikatele Elona Muska. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ukrajinská vojenská zpravodajská služba na platformě Telegram zveřejnila zvukovou ukázku, která je podle ní zachycenou konverzací mezi dvěma ruskými vojáky. Ukázku pak označila za důkaz o využívání Starlinku ruskou armádou.

Systém satelitního internetu Starlink provozuje divize společnosti SpaceX amerického miliardáře jihoafrického původu a v současné době nejbohatšího člověka na světě Elona Muska. Cílem Starlinku je vytvořit síť, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Divize má přibližně 5000 satelitů na nízké oběžné dráze Země.

Musk v minulosti čelil podezření, že v reakci na chystaný útok ukrajinských sil na ruskou námořní flotilu na Krymu v oblasti svou internetovou službu Starlink předloni vypnul. Musk na to reagoval prohlášením, že Starlink nad Krymem vypnout nemohl, protože tam nikdy aktivovaný nebyl. Služba Starlink ale patrně hraje v konfliktu na Ukrajině důležitou roli a už dříve se stala užitečným nástrojem ukrajinské armády.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

18:34
Dnes

Ruským silám se podařilo proniknout dál do části Očeretyne, frontové vesnice v Doněcké oblasti. Uvádí to The Kyiv Independent s odkazem na mluvčího skupiny Khortytsia.

Nazar Voloshyn také dodal, že okupované části jsou pod ukrajinskou palbou. 

„Podnikají se všechny kroky k vytlačení nepřítele,“ řekl Voloshyn.

Zobrazit celý online

Video  Elon Musk a projekt Starlink  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa