Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kdo je nový šéf ukrajinské armády Syrskyj? Ostřílený generál, „obránce“ Kyjeva i Bachmutu

Aktualizováno -
8. února 2024
19:29
Autor: vja, ČTK - 
8. února 2024
18:25

Dosavadního hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného vystřídal ve funkci nynější velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se předtím se Zalužným sešel. Syrskyj není v médiích příliš skloňované jméno, jde však o jednoho z nejzkušenějších generálů nejen na Ukrajině.

Oleksandr Syrskyj (58) platí za jednoho z nejzkušenějších generálů současnosti. Pod taktovkou měl například obranu Kyjeva na začátku války či protiofenzívu v Charkově. V létě následně velel obnovené ofenzivě na východě země.

V červencovém rozhovoru pro BBC Syrskyj uvedl, že největší výhodou ukrajinské armády je, že vojáci drží při sobě. Syrskyj zároveň s oblibou pročítá literaturu týkající se vojenské historie a strategie dávných vojevůdců. „Když se zajímáte o řeckou historii, zjistíte, že používali stejné válečné principy, jako my v naší době,“ uvedl pro The Guardian.

13:11
29. 4. 2024

„Rusko u nás spáchalo teroristický útok, při kterém zemřeli dva nevinní lidé. Proto tolik dbáme na bezpečnost naší země a budeme v tom pokračovat,“ komentovala závěry policie o výbuchu ve Vrběticích předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Připomenula současně postoje exprezidenta Miloše Zemana k vyšetřování kauzy. Výroky bývalého prezidenta o „více vyšetřovacích verzích“ byly od začátku jen vodou na mlýn kremelské propagandě, uvedla.

12:40
29. 4. 2024

Polští zemědělci ukončili blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou, oznámil mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Demčenko. Rolníci tímto způsobem v uplynulých měsících protestovali proti dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny i proti klimatické politice Evropské unie.

Demčenko informoval, že zemědělci uvolnili provoz na přechodu Hrebenne- Rava Ruska, který byl jediný, který ještě dnes ráno pro cesty nákladních aut blokovali. Přes tento přechod ale nebudou smět jezdit kamiony převážející obilí. Blokáda v Hrebenném skončila poté, co tamní úřady rolníkům neprodloužily povolení k protestu na hranici, píše portál Cenyrolnicze.pl. Jeho organizátoři se proti rozhodnutí mohou odvolat u soudu.

Mluvčí polské hraniční stráže Andrzej Juźwiak podle agentury Reuters uvedl, že provoz na všech hraničních přechodech s Ukrajinou je „bez omezení“.

12:14
29. 4. 2024

Komunikační platforma Telegram na čas zablokovala chatboty ukrajinské vojenské rozvědky HUR, tajné služby SBU a ministerstva pro digitální transformaci. Podle serveru The Kyiv Independent zmínění chatovací roboti slouží mimo jiné ke komunikaci s lidmi na Ruskem okupovaných ukrajinských územích či ke shromažďování informací o okupační armádě. Mluvčí Telegramu podle agentury Reuters uvedl, že chatboti byli dočasně deaktivováni kvůli tomu, co nazval „falešně pozitivní“ nález, podrobnosti ale neposkytl.

Telegram je nejoblíbenější aplikací pro zasílání zpráv na Ukrajině a hraje klíčovou roli při udržování komunikačních kanálů s lidmi žijícími na územích okupovaných Ruskem, napsal The Kyiv Independent. Podle Reuters platformu využívají hojně na Ukrajině i v Rusku jako zdroj informací a objevují se na ní nefiltrované informace o ruské válce proti Ukrajině.

Chatbot Telegramu je automatizovaná funkce, která umožňuje uživatelům aplikace odesílat nebo žádat o informace. Chatbot ukrajinské vojenské rozvědky HUR podle The Kyiv Independent mimo jiné umožňuje lidem sdílet informace o ruských vojenských pozicích, vybavení, protivzdušné obraně nebo pohybu vojsk. Chatboti SBU a ministerstva pro digitální transformaci slouží k podobným účelům, dodal web.

Kompletní online

Syrskyj vystudoval sovětské vojenské školy, patří ale do generace velitelů, kteří se dlouhodobě snažili ukrajinskou armádu přebudovat podle západních standardů. Někteří západní analytici tvrdí, že v jeho taktice lze stále nalézt stopy sovětského přístupu, od ruských generálů se ale liší schopností v případě potřeby reagovat flexibilně a přizpůsobit se situaci. Zastává zásady decentralizovaného velení NATO, které se naučil během svého pobytu v Bruselu v roce 2013, kde se zástupci aliance řešil, jak modernizovat ukrajinské síly, napsal o Syrském britský časopis The Economist.

Jeho kolegové popisují generálplukovníka (tato ve své době druhá nevyšší hodnost v armádě mu zůstala, i když se už od reformy v říjnu 2020 nově neuděluje) jako asketického člověka, který tráví hodně času v posilovně. V médiích se někdy píše, že Syrskyj není kvůli svým tvrdým metodám v armádě příliš oblíben; on sám považuje za prioritu morálku svých vojáků. Zabývá se jejich vzkazy, pravidelně je navštěvuje v poli a snaží se „respektovat ducha armády“.

Oleksandr Syrskyj se narodil 26. července 1965 ve Vladimirské oblasti, která z východu přiléhá k Moskvě, od 80. let minulého století žije na Ukrajině. Absolvoval moskevskou vysokou vojenskou školu a v sovětské armádě sloužil u motorizované pěchoty (dobovou terminologií motostřelců). Později vystudoval také akademii ukrajinských ozbrojených sil, na začátku 21. století velel mechanizované divizi, která byla přejmenována na samostatnou mechanizovanou brigádu.

Než se v roce 2019 stal šéfem ukrajinských pozemních sil, vedl operace na východě země a hrál významnou roli v bojích, které začaly v roce 2014 po ruské anexí Krymu a vzniku separatistických republik na východě Ukrajiny. Mimo jiné byl Syrskyj náčelníkem štábu „protiteroristické operace“ a vyznamenal se během bitvy o Debalcevo v zimě 2015.

Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu.  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa