Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zakladatelka Zásilkovny Kijonková pro Blesk: Českou poštu bych neřídila! …nerozumí tam byznysu

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, vei - 
5. února 2024
05:00

Jedna z předních dam v byznysu, zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková (46), svoje podnikání prodává. Až se vše převede na nové vlastníky, uvidí, zda se v holdingu Packeta, pod nějž Zásilkovna spadá, ještě pozdrží, anebo bude hledat jiné výzvy. V Hráčích ale prozradila, kam by nešla ani za nic!

Krátce před Vánocemi oznámila Kijonková spolu s dalšími partnery, že prodávají své podíly v holdingu Packeta konsorciu investorů v čele s CVC a Emma Capital generálního ředitele PPF Jiřího Šmejce (52) za blíže neurčenou sumu – spekuluje se o osmi, devíti miliardách. Kijonková se v Hráčích přiznala, že si v médiích i diskusích v té době přečetla celou řadu spekulací o tom, kam budou dál směřovat její kroky. Sama totiž potvrdila, že ještě není jisté, zda v Packetě po dokončení transakce zůstane.

Video  Zakladatelka Zásilkovny v Hráčích: O prodeji dobře rozjeté firmy, o svém angažmá v politice nebo o tom, proč by nemohla řídit Poštu.  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Nejvíce se prý zasmála úvaze, že by měla koupit Českou poštu, anebo ji řídit. „Státní podnik je přitom strašně těžko říditelný a opravdu lituji nového ředitele České pošty, protože tam neřídíte firmu podle kritérií komerčních a byznysových. Naopak je tam velké množství politických vlivů a konsekvencí, které nedokážete ovlivnit. Já bych tam nešla a obdivuji každého, kdo na to ty koule má,“ řekla v Hráčích. „Ve státním podniku nejde dělat rozhodnutí. Musíte si to nechávat schvalovat nejen kolegy z dozorčích rad, kteří jsou zpolitizovaní, ale vlastně vás řídí někdo, kdo tomu byznysu ne úplně dobře rozumí,“ dodala pak.

Státní podnik se nedá řídit

Na dotaz moderátorky, zda to není příliš přísné „vysvědčení“, kontrovala: „Když se podíváme na výsledky České pošty, tak tam se rozprodá majetek, který by měl patřit státu, pak se dá do výnosů, aby se trochu zlepšil hospodářský výsledek, jenže pořád je miliardy ve ztrátě. To je opravdu umění. A fakt, že se Česká pošta snaží konkurovat komerčním firmám, ať už nám, nebo nadnárodním hráčům, jako je DHL, kteří mají až nekonečné zdroje na investování, také stojí hrozně moc peněz. A kdo to bude platit? Daňový poplatník? Dává to smysl? Já myslím, že ne.“

Mezi Zásilkovnou a Českou poštou je dlouhodobě komplikovaný vztah. Obě entity se nějakou dobu snažily fungovat společně. Zásilky e-shopů určené pro Českou poštu mohly do roku 2021 obchody podávat přes Zásilkovnu, ta je následně státnímu podniku předala. Jen v roce 2020 se takto doručilo přes 600 tisíc zásilek. Kijonková ale pak spolupráci rozvázala, protože prý Česká pošta svoji práci zdražovala do té míry, že na tom firma s červeným logem tratila. Právě v roce 2021 pak Zásilkovna poštu předstihla v počtu přepravených balíků.

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí (v případě svátků oznámíme posun). V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

 

Video  Zakladatelka Zásilkovny Kijonková v Hráčích o chudém dětství:  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Klikejte ve videu na témata, která vás zajímají nejvíc!

00:00 – 12:57 O prodeji skupiny Packeta, výběru kupce i o tom, proč je částka, za kterou holding prodali, tajná.

12:57 – 17:06 O tom, proč by nikdy nemohla pracovat pro Českou poštu.

17:06 – 18:28 O tom, zda i po dokončení transakce v Zásilkovně/Packetě zůstane.

18:28 – 21:37 O tom, co dluží svojí rodině.

21:37 – 23:23 O tom, proč bude vždy podnikat.

23:23 – 29:02 O krušném dětství s mámou samoživitelkou, o chudobě i vyrůstání v ghettu.

29:02 – 34:33 O tom, proč je smířená s možností, že o všechno přijde.

34:33 – 42:10 O tom, kam má mířit Zásilkovna/Packeta dál a kolik bude ve finále v Česku jejích doručovacích boxů.

42:10 – 50:55 O pokutě, která dle médií hrozí Packetě za konkurenční doložky vůči provozovatelům výdejních míst.

50:55 – 57:51 O tom, proč šla do politiky za hnutí ANO, proč už není členkou, a proč by s Babišem na dovolenou nejela.

57:51 – 01:03:40 O své vizáži, kterou nehodlá měnit, protože by pak nemohla být kreativní.

Uživatel_5629124 ( 5. února 2024 11:26 )

Super👍

Donna ( 5. února 2024 09:52 )

Zajímavější by byl rozhodně rozhovor s Jaromírem, neb nebýt jeho Alensy, nebyla by Zásilkobna, kterou jeho žena dostala na "starost".

Peter56 ( 5. února 2024 09:50 )

Vážena paní. Ta Vaše firma není také žádná štika. 26.1.jste převzali zásilku a jediné info je,že zásilka se válí na expedičnim depu. Když jsem volal na tel. číslo tak se člověk baví s robotem, který řekne, že aby jste už stejnou zakázku nereklamovala jak jsem spokojený s rozhovorem. Na dotazník podepsaný Vaši jménem se také nikdo neozval. Já mám zatím nejhorší zkušenost a Vaši firmou což jsem Vám do dotazníku napsal. Až se mi podaří vyřídit tuto reklamaci tak Vaši aplikaci zruším. Ale Vám je to stejně jedno s pozdravem P. HALECKY

Uživatel_5522193 ( 5. února 2024 07:24 )

Souhlas to bude stejně těžké jako přebrat kormidlo tohoto rozladěného státu novou vládou.

Marie Bursikova ( 5. února 2024 07:13 )

Nakoupit si problémy proč? Má pravdu

Zobrazit celou diskusi