Zvýšení nájemného v Praze 1 se týká všech smluv s inflační doložkou. Většina smluv má uvedenu indexaci 6,5 procenta a několik jich má strop čtyři procenta. „Zbytek smluv má index spotřebitelských cen ve výši 10,7 procenta. Rada schválila, že i tyto smlouvy, respektive nájmy zvýší jen o 6,5 procenta,“ uvedla mluvčí Karolína Šnejdarová.

Vedení Prahy 2 v minulých letech kvůli pandemii covidu-19 a energetické krizi nájemné nezvyšovalo. „Letos radní zohlednili neustále rostoucí ceny materiálu a stavebních prací a nutnost financování oprav a rekonstrukcí bytového i nebytového fondu. Přesto roční míru inflace Praha 2 nevyužije v plném rozsahu, a v bytových a nebytových prostorách uplatní valorizaci nájemného ve výši deset procent,“ uvedla mluvčí Andrea Zoulová.

V případě bytů, u nichž má Praha 6 uzavřenu smlouvu na dobu neurčitou a ve smlouvě není inflační doložka, zvýšila od 1. ledna nájemné o 20 procent. „U bytů, kde je uzavřena smlouva, ve které je inflační doložka, zvyšujeme o míru inflace, tedy o 10,7 procenta. U nebytových jednotek bude rada městské části o možném zvýšení o inflaci, respektive o jinou částku, teprve jednat,“ uvedl mluvčí Marek Zeman.

O inflaci bude nájemné zvyšovat také Praha 7. Důvodem je zvyšování cen prací a materiálů ve stavebnictví. „Běžnou valorizaci uplatníme u bytů s inflační doložkou a také u nebytových prostor s nájemní smlouvou na dobu neurčitou,“ uvedl mluvčí Martin Vokuš. Radnice bude nadále pomáhat lidem, kteří se dostanou do potíží a náklady na bydlení budou nad jejich síly. U nebytových prostor se nájem zvýší o 6,5 procenta. Nájmy bytových i nebytových prostor v Praze 13 budou zvýšeny také o průměrnou míru inflace za minulý rok.

Nájemné už zvýšily radnice Prahy 4 a 9. V obecních bytech a nebytových prostorách ve čtvrté městské části se letos zvýší nájemné o inflaci, tedy o 10,7 procenta. Radnice loni zvyšovala nájemné o polovinu tehdejší inflace. Rovněž o inflaci zvýšila od 1. ledna Praha 9, a to v nebytových prostorách. „Nájmy v bytech zvyšovat nebude,“ uvedla mluvčí Marie Kurková. Od začátku letošního roku platí nájemci obecních bytů se smlouvou na dobu neurčitou více také v Praze 10.

Radnice Prahy 3 zvýšila jednorázově komerční nájemné již loni zhruba o 20 procent. Opatření se týká asi 1200 domácností, kdy většině stouplo nájemné ze 115 na 137 Kč za metr čtvereční. „Získané prostředky z nájemného investujeme do údržby a oprav bytového fondu. Tímto krokem byl prakticky vyčerpán zákonný limit navýšení nájemného pro další tři roky,“ uvedl mluvčí Jiří Hannich.

Kde dosud váhají?

Zda se nájmy zvýší v Praze 5, zatím její vedení nerozhodlo. Radnice má ujednánu u nájemních smluv inflační doložku, která umožňuje navýšení nájmu o inflaci, a to od 1. července daného roku. „V případě bytů docházelo v minulých letech k rozhodování v této věci většinou v březnu nebo dubnu,“ uvedl mluvčí David Štáhlavský.

Jasno o případném zvýšení nájmu není v Praze 8, 12 nebo 14. „Probíralo se to sice už na majetkové komisi, ale ještě to čeká na diskusi na finančním výboru,“ sdělil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Fotogalerie
7 fotografií