„Mám radost, že Městský soud v Praze vyhověl našemu odvolání a zrušil předběžné opatření Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým se omezovalo právo Prahy svobodně nakládat s dílem Alfonse Muchy - Slovanskou epopejí. Praze tak už nic nebrání, aby dále jednala o trvalém umístění tohoto díla v Praze,“ uvedl Pospíšil.

Mucha po dokončení dílo daroval Praze s podmínkou, že mu vybuduje důstojné výstavní prostory, termín nestanovil. Nyní jsou plátna na zámku v Moravském Krumlově, zápůjčku do roku 2026 předloni odsouhlasili pražští zastupitelé.

Letité spory

Epopej provázejí dlouhá léta spory o její vlastnictví. Zatímco malířův příbuzný John Mucha loni po dohodě s magistrátem žalobu po letech stáhl, druhá dědička Jarmila Mucha Plocková podala vlastní žalobu na určení vlastníka. Podle ní je dohoda s Johnem Muchou pro město nevýhodná a zejména neřeší definitivně otázku vlastnictví epopeje. Předběžným opatřením se domáhala toho, aby Praha nesměla uzavřít s Crestylem smlouvu, dokud soud o její žalobě ve věci vlastnictví nerozhodne.

Město již dříve avizovalo, že pokud mu soud v odvolání proti předběžnému opatření vyhoví a zruší jej, bude nadále jednat s Crestylem o dočasném pronájmu Savarinu. V případě zamítnutí byla Praha podle Pospíšila připravena se soudit.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji. (2021) Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
20 fotografií