V neděli 10. prosince byla otevřena nová vlaková zastávka Rajská zahrada, kde budou zastavovat příměstské vlaky ve směru na Kolín, Mělník či Milovice. Vlaky budou jezdit v období dopravní špičky ve všedních dnech v intervalu deset až 15 minut a mimo špičku a o víkendu v intervalu 15 až 30 minut.

Konkurence metru?

Jízdní dobou 13 minut vlaky směle konkurují metru, jehož jízdní doba mezi Rajskou zahradou a Náměstím Republiky je o tři minuty delší. Linka S9 bude v tomto úseku mezi hlavním nádražím a Lysou nad Labem v provozu jen ve špičkách v hodinovém intervalu,” říká k nové zastávce mluvčí organizace Ropid Filip Drápal.

A v podobném znění je i propagační video, které ROPID nechal vytvořit. Video má informovat především o otevření nové zastávky, ale samozřejmě také o úspoře času. „Z Rajské zahrady do Edenu za 23 minut. Vlakem S9. Vítáme cestující v nové železniční zastávce Praha-Rajská zahrada, odkud jezdí vlaky ve špičce každých 10-15 minut, mimo špičky každých 15-30 minut. Na Masarykovo nádraží se odtud dostanete za pouhých 13 minut, což je o 3 minuty rychleji než metrem,“ uvedl ROPID video na Facebooku.

To opravdu děláte propagaci pro 7 spojů denně a to pouze ve dny pracovní? To prohlášení o 23 minutách mezi Rajskou zahradou a Edenem totiž platí pro 5 spojů jedním směrem a jen dva opačným. S přestupem na hl.n.,to vlakem nejde rychleji než za 30 minut a o víkendu to vlakem není rychlejší dokonce nikdy,“ napsal k příspěvku Martin K a bohužel to není nějký bezpředmětný hejt, Martin má pravdu.

Propagace zastávky

Mluvčí Drápal ale sdělil, že nový video spot se dělal hlavně proto, aby se zpropagovala zastávka jako taková. „V rámci propagace nové vlakové zastávky jsme kromě jiného použili i slovní hříčku Rajská zahrada – Eden s poukazem, že mezi těmito dvěma zastávkami s poetickým názvem nyní existuje přímé vlakové spojení. Je pravda, že v současné době má linka S9 ještě určitá omezení vlivem pokračující rekonstrukce trati na Lysou nad Labem, a není možné provozovat tolik přímých průjezdných vlaků – u části se musí na hlavním nádraží přestupovat. Více přímých spojení by ale měl nabídnout nový jízdní řád, který začne platit v prosinci 2024, kdy by již měla být všechna omezení na trati Praha – Lysá nad Labem ukončena,“ vysvětluje Filip Drápal.

Počty lidí, kteří v Praze využívají vlaky v posledních letech roste. „Počty cestujících jasně ukazují, že železnice je čím dál víc běžnou součástí pražské MHD. A třeba z Radotína, Klánovic nebo Uhříněvsi už dnes většina lidí dává přednost na cestě do centra vlaku,“ uzavírá Drápal.

 

Fotogalerie
8 fotografií