Realizace tříkolejné kapacitní železnice přinesla především zcela zásadní modernizaci stanice Praha-Vysočany, jejíž původní nádražní budova se  nacházela uprostřed kolejiště. Přístup z podchodu byl pouze po schodech, což byla komplikace nejen pro osoby se sníženou mobilitou, ale také třeba pro rodiče s kočárky.

V současné době přístup k vlakům zajišťují dva podchody, které jsou vybaveny eskalátory a výtahy, tři nová nástupiště jsou vybudovaná v dostatečné výšce tak, aby nástup do vlaků byl co nejjednodušší. V nové nádražní budově jsou také toalety a obchod.

Nová stanice

Na souběhu tratí do Neratovic a Lysé nad Labem vznikl regulérní tříkolejný úsek. Jeho součástí je i zcela nová zastávka Praha-Rajská zahrada, která se otevře pro veřejnost tuto neděli. Díky modernizaci tratě by se také měla zvýšit maximální rychlost vlaků až na 160 kilometrů v hodině.

S vyšší rychlostí jednoznačně počítáme, nejdřív ale musíme na trať nainstalovat nový evropský vlakový zabezpečovač ETCS. Realizaci máme naplánovanou na rok 2025, pak se rychlost zvýší,“ řekl ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Přibyla taktéž lávka

Ve spolupráci s Prahou byla vybudována nová lávka, jež propojí místní část Hutě se stanicí metra Rajská zahrada. Tím vznikne nová přestupní vazba mezi vlakem a MHD. „Lávka umožní přístup na nástupiště z části Na Hutích a bude zprovozněna už tuto sobotu. Na jaře pak začne fungovat i jižní část lávky, která umožní přechod přímo ke stanici metra Rajská zahrada. Než se tak stane, musí Pražané, kteří jdou od sídliště Černý Most využít podchod pod Chlumeckou ulicí,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Stavba dále zahrnovala rekonstrukci železničního svršku a spodku, trakčního vedení a zabezpečovacího zařízení. Stavbaři vybudovali několik nových propustků a podchodů, které propojily oblasti dosud rozdělené železnicí. Frekventovaný přejezd v Bystré ulici v Horních Počernicích byl nahrazen podjezdem. U stávajících mostů došlo v rámci stavebních úprav ke zvýšení průjezdné výšky komunikací a jejich rozšíření o chodníky. Nebezpečnému přecházení kolejí přes železniční trať ve Stoliňské ulici pak zamezí nový podjezd pro cyklostezku.

Novinka v Horních Počernicích

Lepší komfort díky rekonstrukci získali i cestující ve stanici Praha-Horní Počernice, kde stávající ostrovní nástupiště doplnilo nové nástupiště u nádražní budovy. Ta prošla během stavby celkovou obnovou. Moderní nástupiště i zrekonstruovanou čekárnu má nyní také zastávka v Zelenči.

Video
Video se připravuje ...

Kdy můžete a kdy nesmíte přecházet železniční přejezd? Videohub

Fotogalerie
37 fotografií