Nevýhody stavebka jsou poměrně známé. Stát nově přihodí jen maximálně tisícovku ročně a na uspořené peníze se nedá bez ztráty státního příspěvku šest let sáhnout. Jenže o výhodách řada lidí moc netuší.

Úvěr na výběr

Se stavebkem si můžete vybrat úvěr podle toho, co právě potřebujete. Navíc podmínky nebývají tak přísné jako u hypotéky. Překlenovací úvěr můžete čerpat ihned, bez nutnosti předem spořit.

Řádný úvěr můžete mít po dvou letech od zahájení stavebního spoření. Jeho výhodou je garantovaná sazba po celou dobu splácení. Nemusíte tak řešit konec fixace jako u hypotéky.

NOVINKA: Půjčka s dotací 

Zvýhodněný úvěr s dotací v programu Oprav dům po babičce je novinkou letošního roku, která bude k dispozici od 1. března. Je určen hlavně na zateplení, má splatnost až 25 let a garantovaný nízký úrok (maximálně polovina úrokové sazby pro nezajištěné úvěry na bydlení).

NOVINKA: Financovat nemusíte jen bydlení 

Kromě bytových potřeb (koupě, stavba atd.) můžete se stavebkem financovat i věci, které vám pomůžou bydlet udržitelně. Nově nemusí být pevně spojené s nemovitostí. Můžete si tak postavit soláry i na garáž nebo třeba větrnou elektrárnu.

Hypotéka nevadí

Máte hypotéku, ale nestačí na vaše plány? Pokud potřebujete vybavit kuchyň nebo třeba dodělat koupelnu, můžete využít právě úvěr od stavební spořitelny.

Bezproblémová koupě družstevního bytu

Chcete koupit družební byt, na který nemůžete využít hypotéku? Úvěrem ze stavebka můžete financovat i družstevní bydlení. Např. v Buřince vám půjčí až 3,5 milionu až na 25 let.

Bez zástavy nemovitosti

Pokud si berete úvěr ze stavebka nebo překlenovací úvěr, nemusíte (jako u hypotéky) ručit nemovitostí.

Odečtete si ho z daní

Daňový odpočet úroku pak umožňuje úvěr ze stavebka stejně jako hypotéka. V praxi tak za vás stát zaplatí přibližně jednu splátku ročně.

Zafixujete si výhodný úrok

Státní podpora sice klesa na polovinu, ale stavební spořitelny přichází s různými bonusy, které toto snížení vynahradí. Např. v Buřince vám přiznanou státní dodporu zdvojnásobí.

Stavební spoření tak nabízí slušný úrok z vkladů (včetně státní podpory v průměru 4,5 % ročně). I když se může zdát momentálně nižší, než úrok na spořicích či termínovaných vkladech, máte ho fixovaný na celých šest let, po které trvá stavební spoření. Předejdete tak případnému snížení sazeb na jiných spořicích produktech.

O úspory nepřijdete

Peníze na účtech stavebních spořitelen jsou pojištěné až do výše 100 000 eur.

»Železná« rezerva

Naspořené peníze včetně úroků a státní podpory můžete po šesti letech využít na cokoliv, nejen na bydlení.

NOVINKA:  Pomoc s vyřízením dotace 

Chcete vědět, jestli na rekonstrukci máte šanci získat dotaci? Zjistíte to na jakékoli pobočce stavební spořitelny, nebo na pobočkách jejich mateřských bank! Dozvíte se informace k dotačním programům na zateplení či fotovoltaiku od Státního fondu životního prostředí ČR z programu Nová zelená úsporám.

Pro více než polovinu nedostatečně energeticky zabezpečených bytů a domů v Česku jde o velkou příležitost ke snížení nákladů na energie a vytápění! Stavební spořitelny vám pomohou i při vytváření finančního plánu k návrhu na rekonstrukci. A pozor! Od května za vás zvládnou i vyplnit žádost o dotaci.

 

Video
Video se připravuje ...

Hypoteční specialista: Hon na hypotéky nečekám. Banky prostor pro zlevňování už mají Bára Holá