Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hypoteční specialista Trauške: Banky prostor pro zlevňování mají, lidé se do půjček ale nepoženou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
23. ledna 2024
15:27
Autor: Bára Holá - 
23. ledna 2024
14:30

Rok 2024 je plný změn a očekávání. Některé se týkají i hypoték, očekává se další snižování úrokových sazeb. Dočkají si ti, co vyhlížejí nové bydlení konečně lepších podmínek? Kdo dosáhne na hypotéku? A jak to bude s cenami nemovitostí a pozemků? Podrobnosti v Epicentru Báry Holé prozradil Tomáš Trauške, zemský ředitel společnosti 4fin.

Podle Trauškeho se pomalu ale jistě začalo blýskat na lepší časy. Loňský rok jsme podle něj zažívali pozvolný rozjezd, který podpořil i start snižování úrokových sazeb koncem roku. A Češi i banky teď čekají, co se bude dít dál.

„Banky začnou pravděpodobně postupně vytvářet prostředí akčních nabídek. Ten rozjezd za mě bude hodně pozvolný,“ popsal v Epicentru hypoteční specialista,jak by mohly vypadat první měsíce roku 2024. Dodal, že se banky chystají na postupné zlevňování hypoték, protože prostor pro hýbání se sazbami mají už dnes. 

Bankovní politika

„Bankovní úrokové sazby máte dnes na pětileté fixaci zhruba kolem 3,5 % až 3,6 %, a přesto banky nabízejí úrokové sazby za 5,6 až 5,7%. Je to nějaká jejich politika, netušíme, jaká. Když Česká národní banka znovu sníží úrokové sazby, tak se bankám prostor zvětší. Je velký předpoklad, že budou nabízet lepší úrokové sazby,“ domnívá se Trauške.

Hypoteční trh ale čeká další vývoj a sazby budou dál klesat. Na spodní hranici kolem 1,5– 2 % se ale podle Trauškeho už nedostaneme.

 „Můj osobní odhad je, že bychom se mohli dostat ke konci roku k 4,5 – 5 % na úrokových sazbách. Myslím si, že optikou nějakých dvou tří let bychom se mohli, pokud se nic zásadně nezmění, dostat pod 4 %. A to by byly normální úrokové sazby,“ dodal.

Přijde hon na hypotéky?

Rekordních úrovní dosahoval hypoteční trh v letech 2020 a 2021. Pak zažil strmý pád. Hlavním důvodem byla vysoká inflace a s tím související vysoké úrokové sazby, které hypotéky zdražily. Svou roli sehrála i určitě ekonomická nejistota, lidé měli strach pořizovat si vlastní bydlení. A podle Trauškeho některé typy nejistot stále přetrvávají.

„Pořád nevíme, jak bude vypadat energetická reforma, kdy se začnou navyšovat mzdy, jaká bude inflace, nevíme, jakým způsobem bude fungovat průmysl a české hospodářství, které je navázané na Německo… Nejistoty samozřejmě existují a určitě se nebude konat žádný hon na hypotéky, jaký jsme zažili v předchozích letech,“ řekl v Epicentru Tomáš Trauške.

Po skokovém růstu úrokových sazeb řada zájemců o vlastní bydlení nedosáhla na hypotéku z důvodu nesplnění úvěrových ukazatelů DSTI a DTI. První zmíněný ukazatel byl zrušen od 1. července 2023. Od ledna 2024 nemusejí banky uplatňovat ani ukazatel DTI tedy limit maximální výše celkového dluhu žadatele vůči jeho ročnímu příjmu. V platnosti zůstane již jen pravidlo stanovující maximální poměr výše hypotéky vůči hodnotě zastavené nemovitosti, parametr LTV. Kdo tedy v pohodě na hypotéku letos dosáhne?

Na bance záleží

„V pohodě budou zaměstnanci a páry. Potom budou následovat skupiny podnikatelů, kteří používají paušál. To jsou tři skupiny lidí, kteří to ohledně příjmů budou mít jednodušší. Mladším lidem, kteří mají splatnost 30 let, se to malinko uvolní a myslím si, že se budeme bavit o jednotkách statisíc, které si budu moct půjčit navíc. A samozřejmě bude hodně záležet na konkrétní bance, protože ne každá striktně dodržuje parametry, které ČNB stanovila. Některé jsou ochotné nést riziko,“ uzavřel Trauške.

Martin Havlicek ( 23. ledna 2024 19:14 )

Otazka je proc nekdo akceptuje praci za 30 nebo musi kupovat byt za miliony. Stale se v CR daji koupit byty pod 1 mil Kc, jen to proste neni Praha.

Martin Havlicek ( 23. ledna 2024 19:10 )

Neni zadny problem bydlet podle sve kapsy. Na Ustecku nebo Ostravsku se da bydlet levne. Kdo chce Prahu tak si musi priplatit.

krapotkin ( 23. ledna 2024 18:53 )

Židi vždycky jen kradli. Proto je už od středověku vyháněli ze Španělska, Francie a Německa i ten jejich Izrael je ukradené území Arabům.

krapotkin ( 23. ledna 2024 18:51 )

Až přestanete volit bývalé komouše, kteří neumí nic jiného než lhát a krást. Současná vláda je toho důkazem a nemylte se, velká většina ÓDeSáKů mávala před rokem 1989 rudými knížkami zločinecké KSČ. Proto tuto odpornou partaj dodnes nezakázali.

obcan cesko ( 23. ledna 2024 17:50 )

Bohužel máte pravdu. 🙁 Máme nejdražší bydlení v EU!!!! NENAŽRANOST je v ČR obrovská!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa