Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stávka střídá stávku: Protest zasáhl německá letiště, lety jsou zrušené, dotkne se to i Česka

Autor: ČTK - 
1. února 2024
08:55

Letiště v Berlíně, Stuttgartu a Hamburku zrušila kvůli dnešní stávce bezpečnostního personálu všechny starty, další německé vzdušné přístavy odlety výrazně omezily. Protest zasáhl všechna velká letiště v Německu, jedinou výjimkou je Mnichov, který všechny spoje odbavuje podle letového řádu. Kvůli stávce musí s problémy počítat i čeští cestující, odřeknuta je dnešní linka mezi Prahou a Düsseldorfem.

Dopolední a večerní let z Düsseldorfu, metropole Severního Porýní-Vestfálska, do českého hlavního města západoněmecké letiště zrušilo, odřeklo i noční linku z Prahy.

Ochromena je dnes také vnitroněmecká letecká doprava. Cestující dostali doporučení let přeložit na jiný den, nebo využít vlaky a autobusy. Některé lety z původních letišť neodstartují, ale odbaví je jiné vzdušné přístavy, do kterých aerolinky organizují cestu autobusem.

„Kvůli stávce odborů Verdi nejsou dne 1. února z Letiště Berlín Braniborsko (BER) možné žádné odlety,“ uvedlo berlínské letiště, které používá také název Willy Brandt. Stejná vyjádření zveřejnila na svém webu také letiště ve Stuttgartu a Hamburku. „Žádné odlety s cestujícími nejsou možné! Prosíme pasažéry, aby kontaktovali své aerolinky,“ uvedlo hamburské letiště.

Ostatní letiště, která se rozhodla část odletů nehledě na stávku odbavit, vydala cestujícím rovněž doporučení, aby si předem ověřili, zda jejich spoj nebyl zrušen. Cestující také musí po celý den počítat se zpožděními a s delší čekací dobou. Na některých letištích navíc není možné se k odletu odbavit, je zde ale možné přestoupit z jiného letu. To je případ Frankfurtu nad Mohanem, které je největším německým letištěm.

Verdi nyní vyjednává o vyšších mzdách pro zhruba 25.000 zaměstnanců bezpečnostního sektoru letišť a protestem chce zvýšit tlak na zaměstnavatele. Další kolo rozhovorů se uskuteční 6. a 7. února.

Na tento pátek odbory Verdi připravují další stávku za vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky, tentokrát v regionální a městské dopravě. Tento protest s výjimkou Bavorska zasáhne celé Německo. Teprve toto pondělí přitom v Německu skončila stávka strojvedoucích železniční společnosti Deutsche Bahn (DB), která byla od loňského listopadu čtvrtá.

Michelin ( 1. února 2024 10:55 )

Nedotkne , tady je vše v naprostém pořádku , že jo Péťo ! ... 🤔🤮👎🥷

Zobrazit celou diskusi