Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pět dětí na Karlovarsku skončilo v nemocnici: Snědly želé bonbony s HHC!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK - 
30. ledna 2024
19:21

Policie prověřuje případ otravy několika žáků základní školy v Karlových Varech. Policisté zjistili, že žáci se předávkovali želé bonbony s obsahem látky HHC, což je kanabinoid, vyskytující se v konopí. ČTK o tom v úterý informovala krajská policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Intoxikované děti skončily v nemocnici. Látka HHC není v Česku zakázaná a dá se koupit například v pouličních prodejních automatech, například ve formě bonbonů. Karlovarská nemocnice se s případy předávkování touto látkou setkává stále častěji, uvedla na svém facebookovém účtu.

„Věc je v současné době ve fázi prověřování a zabývají se jí policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary – Rybáře,“ uvedla policejní mluvčí. Protože je látka běžně dostupná, policie doporučuje rodičům, aby děti poučili o nebezpečnosti HHC.

„Karlovarská krajská nemocnice eviduje od počátku letošního roku pět případů předávkování dětí a mladistvých volně dostupným doplňkem stravy s obsahem HHC (převážně v podobě gumových medvídků) a nesčetně případů u dospělých. U takto intoxikovaných pacientů dochází po požití k poruchám vědomí, které mohou trvat 24 – 48 hodin, výkyvům nálad, agresi či nevolnostem,“ popisuje Karlovarská krajská nemocnice. „V současné době nejsme u této novodobé drogy schopni predikovat případné chronické následky či orgánové komplikace,“ dodává.

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu (THC), což je hlavní účinná látka v marihuaně. Jde o přirozeně se vyskytující látku, ale může být vyrobena také synteticky. Podle policie jsou účinky HHC velmi podobné jako účinky THC - změna zrakového a sluchového vnímání, euforie, relaxační a povzbuzující účinky.

Video  Hlídka strážníků vyvedla podezřelého mladíka z pedagogické fakulty.  - Městská policie Brno
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání