Jak to je s tím bydlením – vy jste si nějak prohodili s partnerem Mírou byty?

Tento byt jsem si koupila v roce 2015, strašně se mi líbil, protože byl půdní a já miluji výšky. Tak jsem si řekla: půdní byt v Holešovicích, to je dobrý nápad. A ty trámy...

Ty jsou opravdu původní?

Ano, ty jsou prastaré, je to na nich vidět, a to se mi na nich líbí, že to není takové uhlazené, ty trámy tomu dodají atmosféru. Takže jsem si ho pořídila na hypotéku, Míra se sem potom přistěhoval, byli jsme spokojení, jenže pak přišlo dítě a už nám to bylo malé. Tak jsme pořád pokukovali, přemýšleli, co a jak. Přišel covid a my jsme hodně času trávili na Moravě, já jsem z Moravy, Míra je z Děčína, potkali jsme se v Praze :). Tak jsme pořád přejížděli a já jsem říkala, že nejsem nikde doma. Pak jsme si byt v Děčíně zrekonstruovali a tam jsem se já s Olinkou přestěhovala. Takže Míra bydlí v pražském bytě a já v tom jeho bytě v Děčíně. Takže žijeme vlastně "odděleně" a už jsme spolu šťastní a spokojení 7 let. Do toho stavíme v Praze v Košířích a tam už budeme všichni tři.

Všechno je tu v barvě bílé a šedivé, blýská se to tu, to je normální stav? Jste na úklid zatížená?

Není to normální stav, když je tu můj partner. Ale jinak je báječný, takže ten úklid je vedlejší. A "nablejskáno" je tu dle možností.

Jednu dobu jste pořád vařila. Ještě to platí?

Ne, vůbec, teď vařím jen jednoduchá jídla.

Co se stalo, že vás to omrzelo?

Já jsem si někdy v roce 2017 založila on-line kuchařku Recepty z postele a každý den jsem dodávala jeden recept. Byly tam recepty, které jsem měla ráda, které mě inspirovaly, byla jsem v Americe, tam byly zajímavé kuchařky, tam jsem také nějaké získala, Míra byl spokojený, že měl navařeno, napečeno. A strašně mě to chytlo, chtěla jsem dokonce vařit v restauraci, to by ale nebylo pro mě, protože nejsem natolik zdatná, takže jsem si užívala on-line vaření. Ale moc mě to vyčerpalo... Protože každý den dávat jeden recept, který si sama připravíte, zdokumentujete ho, napíšete k tomu text, teď ještě aby to odpovídalo tomu, že když je Valentýn, tak aby tam bylo něco sladkého se srdíčky, a když je 11. 11., tak aby tam byla husa – tak to je fakt náročné a vyčerpávající, když při tom trávíte spoustu času v práci. Takže jsem s tím přestala. Ale ty recepty tam pořád jsou. 

V ložnici máte dvě kola, o tom jednom jsem nevěděla, kde ho mám hledat...

To je v tom vaku, říkám mu vak na mrtvoly :).

V domě je sice výtah, ale pak musíte ještě patro po schodech nahoru. Jak to s těmi koly děláte?

Já jsem byla vždycky zvyklá chodit pěšky nebo jezdit MHD a ta kola jsou pro to, abychom se nějak udržovali v kondici. A po Praze je to nejoptimálnější varianta, jezdit na skládačce, protože si ji člověk složí, když jde do metra, a pak si ji zase rozloží, když ji potřebuje. A tady člověk nenajezdí žádné kilometry, padesátku denně nedáváme, ale dvacet kilometrů ano. Takže to, že pak musím kolo vynést jedno patro nahoru, mi nevadí.

Máte v ložnici velmi odvážnou věc – otevřené police. To chce velkou údržbu, pořádek.

To je samozřejmě chyba. Měly tam být krásné, bílé, uzavřené skříně. Ale pán přijel před Vánoci a ta dvířka tam vůbec nesedla... Tak jsem mu řekla, ať si je vezme a už vůbec nejezdí, protože už jsem chtěla mít klid. Takže police zůstaly otevřené, musí se víc utírat prach a uklízet, je tam prostě vidět ten život, no trošku lituju toho svého rozhodnutí, ale jsou horší věci na světě.

V koupelně je dost překvapivá barva dlažby na to, že je tu vše šedo-bílé – tam je červená.

To už tam bohužel – stejně jako ta atypická vana – bylo. Já bych volila v obou případech něco jiného, ale nebyl to důvod pro to, si ten byt nepořídit, protože je to prostě jen červená barva... Je to koupelna, která má umyvadlo, vanu, teče tam voda, a to je pro mě zásadní.

Teď už si budete plnit sny v novém bydlení. Kdy bude hotové?

My už jsme se měli stěhovat v září, aby už tam šla Olinka do školky, pak do Vánoc, to taky neklaplo, takže věřím, že se dočkáme na jaře. Už se tam dodělávají poslední práce, samozřejmě že jako u každé stavby byly komplikace, ale mělo by to tam být podle našich představ.

Až budete mít všechno srovnané v nových policích, můžeme se přijet podívat?

Stoprocentně. Tam to bude takové, jaké si to představujeme my, a třeba to bude i pro někoho inspirace, kdo si bude chtít zařídit bydlení nebo si něco zrekonstruovat.