Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poprava dusíkem trvala přes 20 minut: Vrah sebou házel jako ryba na suchu a valily se mu oči z důlků!

Autor: pma, ČTK - 
27. ledna 2024
17:37

V pátek došlo v americkém státě Alabama k první popravě dusíkovou hypoxií, tedy stavem, kdy odsouzený zemře na nedostatek kyslíku. Popraven byl nájemný vrah Kenneth Eugene Smith. Vězňovy poslední chvíle sledoval jeho duchovní mentor Jeff Hood. Ten uvedl, že v komoře viděl ty nejhorší věci, jaké člověk může druhému člověku způsobit. Celá poprava trvala přes 22 minut a během těchto chvil se Smith na lehátku třásl, ztěžka dýchal a vzpínal se v poutech.

Osmapadesátiletého odsouzeného nájemného vraha Kennetha Eugena Smitha úřady ve věznici v americké Alabamě prohlásily za mrtvého ve čtvrtek ve 20:25 místního času (v pátek 03:25 SEČ). Namísto popravou smrtící injekcí byl Smith zabit pomocí masky, do které mu byl pumpován čistý dusík. 

Zápas o život

Poprava ovšem netrvala v řádu desítek vteřin, ale minut. Dlouhých 22 minut byl odsouzený vězeň na lehátku, než jeho výdechy a nádechy ustaly. Předtím se podle svědků na nosítkách třásl a zmítal, ztěžka dýchal a vzpínal se v poutech. „Smith neztratil vědomí po třiceti sekundách, jak měl. Pozorovali jsme člověka, jak několik minut zápasí o život. Stál jsem tam a plakal, zatímco přede mnou se někdo dusil k smrti,“ uvedl k popravě duchovní mentor, reverend Jeff Hood.

Duchovní se pro The Mirror svěřil s tím, že celá akce připomínala strašidelnou hororovou show. „Vypadal jako ryba na suchu. Pořád se kýval sem a tam. A maska ​​byla přivázaná k nosítku, takže pokaždé, když se zvedl dopředu, jeho obličej narážel na přední část masky a tiskl se do ní.  Pak začal poulit oči, které se mu začaly barvit. Do toho plival hleny,“ popsal podrobnosti duchovní. 

Smith vraždil v roce 1998

Smith byl k trestu smrti odsouzený za to, že spolu s dalším mužem v roce 1998 spáchal nájemnou vraždu manželky kazatele Elizabeth Sennettové. Tu vrahové kvůli v přepočtu zhruba 23 tisícům korun ubodali a ubili k smrti. Za svůj čin měl být Smith usmrcen pomocí injekce v už roce 2022. Popravčí tým mu ale tehdy nedokázal zavést infuzi dříve, než vypršel soudní pokyn k popravě.

Popravu dusíkem aktuálně umožňují zákony tří amerických států, až dosud však tuto možnost žádný nevyužil. Podle listu The New York Times (NYT) byl tekutý dusík již použit při asistovaných sebevraždách v Evropě; dostupné evropské zdroje se však o takových případech nezmiňují.

V pátek na sociální síti X poznamenal biolog a ředitel brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omar Šerý, že v Česku není povolené tímto způsobem zabíjet ani pokusná zvířata, jako jsou primáti. „Pokud by toto v ČR někdo opici provedl, bude souzen,“ uvedl.

MADONNA ( 28. ledna 2024 22:39 )

To říkáte teď... Uvnitř sebe by jste si pro něho přál krutou smrt a aby trpěl zrovna tak, jako jeho oběť.... a možná ještě víc..

MADONNA ( 28. ledna 2024 17:48 )

To zaplať pánbůh nejsme.... Ale vemte v potaz kdyby vám někdo takový, zabil někoho vám blízkého, taky by jste si pro něj přál humánní smrt? Aby si jen tak jako,, usnul "?! To myslím, že určitě ne...

MADONNA ( 28. ledna 2024 07:49 )

MADONNA ( 28. ledna 2024 07:49 )

Ve středověku by měl jinou smrt, třeba ukamenování. Pro vrahy maximálně humánní smrt? Proč? Oni také vraždí maximálně humánně snad?!!

MADONNA ( 28. ledna 2024 07:44 )

Přesně!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání