Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skrytá kamera, korupce a kabelka od Diora. První dáma se zapletla do kontroverzí, pokazí manželovi volby?

Autor: ČTK, mav - 
26. ledna 2024
17:24

První dáma si nechala darovat drahou kabelku od Diora a nepřiznala to - skočila na špek lstivému knězi, který ji u toho ještě natočil skrytou kamerou. Jihokorejský prezident otálel s vysvětlením manželčina skandálu a omluvou, dost možná mu to zanedlouho zavaří u voleb.

Video, jež natočil pastor Čche Je-jong, se na veřejnosti objevilo už loni. Je na něm vidět, jak duchovní v obchodě kupuje šedomodrou kabelku z telecí kůže značky Dior s cenovkou tři miliony wonů (asi 50 000 Kč) a pak ji odevzdává první dámě. Podle korejských zákonů nesmí veřejní činitelé ani jejich partneři přijímat dary, které hodnotou převyšují jeden milion wonů za kus, respektive tři miliony úhrnně.

Past narafičila zvláštní postava - americko-korejský kněz Čche Je-jong, jenž oficiálně jezdí do nepřátelsky naladěné KLDR, káže tam ve státem řízených kostelech a apeluje na sjednocení znesvářených Korejí. Právě k této otázce prý měl touhu „sdílet radu“ se současnou vládou, a tak navázal kontakt s první dámou.

Citlivé státní záležitosti

Při osobní schůzce prý ještě Kim Kon-hi (51) vyřizovala telefonát - a pastor údajně zaslechl, že projednává citlivé státní záležitosti; alespoň tím vysvětluje, proč se rozhodl pro léčku. Redakce levicového zpravodajského serveru Hlas Soulu - kritického k současné vládě - ho vybavila skrytou kamerou v hodinkách a zaplatila návnadu, onu kabelku od Diora.

Kamera pak zachytila, kterak Čche Je-jong říká, že přinesl dárek. „Proč takové věci pořizujete? Prosím, nekupujte tak drahé věci,“ reagovala. Kabelka však zůstala na místě, kam ji kněz položil. Prezidentský úřad později potvrdil, že si ji vzala, ostatně prý Čche Je-jong dárek avizoval dopředu, píše deník The Guardian.

V Jižní Koreji se záležitosti úplatků berou dost vážně. První prezidentka země Pak Kun-hje (2013-17) svůj mandát nedokončila, srazil jí hlavu korupční skandál. Soud jí vyměřil 24 let vězení, odseděla si ale jen zlomek - další prezident jí udělil milost.

Nynější kauzu prezidentova konzervativní opoziční strana Síla lidu ani sám Jun Sok-jol zatím nekomentovali, podle průzkumu nicméně vysvětlení od hlavy státu žádá 69 procent respondentů. Analytici se proto domnívají, že „kabelkový skandál“ může významně snížit šance prezidentovy strany ve volbách, což využívá i opoziční Demokratická strana.

Také ve straně Síla lidu roste napětí, někteří její členové naléhají na prezidenta, aby se za chování své manželky omluvil. Jeden ze členů strany minulý týden první dámu kvůli luxusnímu životnímu stylu veřejně přirovnal ke královně Marii Antoinettě - habsburské manželce krále Ludvíka XVI., kterou za rozmařilé hýření revolucionáři popravili gilotinou.

Kim Kon-hi není v centru negativní publicity poprvé: Opozice podnikatelku obviňuje z toho, že se zapletla do manipulace s cenami akcií, prezident ale tento měsíc vetoval zákon, jenž měl umožnit její vyšetřování. V době prezidentských voleb v roce 2022 se také mluvilo o tom, že lhala v životopisech, s nimiž se v letech 2007 a 2013 ucházela o post univerzitní pedagožky. Za toto její chování se prezident později omluvil.

Celebrity-chachacha ( 31. ledna 2024 11:36 )

🤣🤣🤣🦤🦤🦤

Zobrazit celou diskusi