Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin se připravuje na jadernou válku. S výcvikem pomáhá nová technologie

Autor: jmr, swp - 
27. ledna 2024
05:00

Vladimir Putin údajně plánuje použít novou technologii k simulaci jaderné války. Ruský prezident dal vyvinout novou metodu simulující dopad atomové bomby a nyní ji využije v sérii vojenských cvičení. Kreml přitom začal hrozit, že úroveň násilí na Ukrajině ještě posune právě rozpoutáním jaderného konfliktu, píše Daily Mirror.

Experti tvrdí, že za vyvinutí technologie schopné simulovat následky jaderných explozí je zodpovědná Chrulevova vojenská akademie v Petrohradě. Podle státní zpravodajské agentury TASS tvrdí patentní dokumentace, že „účelem modelu je simulace jaderného útoku – šokového efektu, záblesku světla a atomového hřibu pozemní jaderné exploze.“ Noviny The Moscow Times zase uvedly, že bude vynález použit k „výcviku radiačních, chemických a biologických výzvědných jednotek určit parametry epicentra jaderné exploze.“

Mezinárodní institut strategických studií obávající se možných následků jaderné války varuje před potenciální připraveností Ruska využít nestrategické nebo taktické jaderné zbraně. „Obzvláště znepokojujícím trendem je ze západní perspektivy ruská víra v to, že jsou schopni dosáhnout a udržet si dominanci v eskalujícím prostředí a vykompenzovat ztráty mužstva a vybavení do míry pro západ nepředstavitelné,“ stojí v prohlášení Institutu.

„Ve své válce s Ukrajinou Rusko použilo strategické a polní jaderné síly k vyslání přímých signálů USA a NATO. Nedávno také v Bělorusku ukázalo, že nestrategické jaderné zbraně (NSNW) vnímá jako užitečný nástroj k zajištění větší kontroly nad svými příhraničními sousedy a navýšení své donucovací síly vůči NATO.“

„Čím více pochopíme o ruské doktríně a armádním myšlení spojeným s NSNW, tím spíš se podaří odradit Rusko od jejich použití. Pochopení Ruska a jeho další odrazování je pro Západ otázkou přežití,“ píše se na konci prohlášení.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Po odvolání ruské ratifikace Úmluvy o všeobecném zákazu jaderného testování Putin údajně plánuje obnovu testování atomových bomb v Arktidě. Také již prý ministru obrany Sergeji Šojguovi přikázal, ať připraví opětovné spuštění zkoušek.

Dále se ruský prezident momentálně vysmívá Západu velkou přehlídkou v Moskvě. Tam vystavuje nejsilnější bombu v historii lidstva – padesáti megatunovou Car-bombu AN602. Toto gesto má být důkazem Putinova odporu k Západu a ukázkou, že ho jejich znepokojení od obnovení jaderných testů neodradí. Jeho dlouhodobý spojenec a šéf Kurčatovova jaderného institutu Michajl Kovalčuk ho podpořil vyjádřením: „Domnívám se, že je to správná myšlenka.“

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa