Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Obří exploze v Damašku na setkání proíránských vůdců: Útočil Izrael? Měl zabít 10 lidí

Autor: ČTK, ČTK - 
20. ledna 2024
15:34

Deset lidí přišlo o život při pravděpodobně izraelském útoku na budovu v syrském hlavním městě Damašku, kde se konalo setkání proíránských vůdců. Uvedla to podle agentury AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Íránské revoluční gardy potvrdily, že zahynuli jejich čtyři vojenští poradci, neuvedly ale, jaké měli postavení. Podle zdrojů agentury Reuters byl mezi mrtvými vysoký představitel revolučních gard a jeho zástupce. Další lidé byli zraněni. Izrael událost nekomentoval.

Podle syrské státní televize útok mířil na obytnou budovu v přísně střežené čtvrti Mazza na západě města, kde sídlí několik diplomatických misí, včetně libanonského a íránského velvyslanectví, a kde se nachází i sídlo mise OSN. Podle bezpečnostního zdroje Reuters, který je součástí sítě blízké syrské vládě a jejímu hlavnímu spojenci, Íránu, několikapatrová budova sloužila íránským poradcům podporujícím syrský režim a byla srovnána se zemí.

SOHR uvedl, že mimo jiné zemřelo pět Íránců a jeden Syřan. Tři z Íránců byli velitelé.

O několik hodin později izraelský dron zasáhl automobily poblíž libanonského přístavu Tyr a zabil dva lidi. Podle zdrojů Reuters to byli členové palestinského hnutí Hamás.

Podle obyvatel a snímků sdílených syrskými provládními médii se ze zasažené budovy v Damašku valil hustý oblak dýmu. „Slyšel jsem výbuch a viděl jsem velký oblak kouře,“ řekl AFP jeden z obyvatel. „Hluk byl podobný výbuchu rakety a o několik minut později jsem slyšel sirény a sanitky,“ dodal.

Útok se uskutečnil v době rostoucího napětí v regionu a izraelských útoků v Pásmu Gazy, které si již vyžádaly tisíce mrtvých. Ofenzíva v Gaze je odvetou za útok na jižní Izrael, který loni v říjnu podniklo palestinské hnutí Hamás považované Evropskou unií i Spojenými státy za teroristické. Izraelská armáda dnešní incident v Damašku na dotaz agentury AFP odmítla komentovat. Své akce v Sýrii přiznává Izrael jen zřídka.

Izrael v Sýrii opakovaně útočí především na cíle na západě země. Snaží se zabránit tomu, aby Írán v regionu rozšířil svůj vojenský vliv prostřednictvím milic. Častým cílem Izraelců jsou dodávky zbraní z Íránu či systémy protivzdušné obrany. Své operace izraelská armáda zintenzivnila po zahájení nejnovější války proti Hamásu.

Lomikel ( 20. ledna 2024 15:54 )

zřejmě zábavná parotechnika... 😁

Zobrazit celou diskusi