Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jana Nagyová: Po soudní výhře s Babišem u Čapího hnízda boj o Brusel! Na volitelném místě

Autor: ver, simao - 
17. února 2024
11:33

Pro Janu Nagyovou stejně jako pro Andreje Babiše (ANO) požadoval státní zástupce Jaroslav Šaroch podmínku na tři roky. A zatímco Babiš měl platit pokutu 10 milionů, pro Nagyovou žádal pokutu půl milionu. Oba si však tento týden vyslechli opětovně zprošťující verdikt. A Janu Nagyovou následně ANO potvrdilo coby kandidátku do Evropského parlamentu. Navíc na volitelném místě! Nagyová je totiž číslo 5. A s ohledem na šance ANO není vůbec nereálné, že se Nagyová do Bruselu dostane.

Kandidaturu Nagyové přitom již dříve podpořila i šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Byla náměstkyně primátora města Jihlavy, zajímala se o evropské fondy. Pokud nominaci dostala a bude mít další podporu, tak já za sebe s tím nevidím problém. Co se týká evropské agendy, zajímá se o ni a má přehled,“ tvrdila Schillerová.

Nagyová byla přitom i s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Ve středu si však oba vyslechli opětovně zprošťující verdikt. 

„Mám za to, že jsem už řekla vše, co jsem říci chtěla. Nemám teda, co bych dodala. Nechci k věci nic doplnit,“ uvedla stručně u soudu, který ve středu dospěl opět k osvobozujícímu verdiktu.

Nagyovou do Evropského parlamentu nominoval krajský sněm ANO na Vysočině. „Za paní zastupitelkou plně stojíme a věříme, že se dostane na vysoké pozice na kandidátce do Evropského parlamentu,“ vzkazoval krajský šéf hnutí ANO a poslanec Martin Kukla.

Video  Babiše znovu zprostili obžaloby za Čapí hnízdo. Čílil se u soudu kvůli znalci  - Daniel Kraus, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Nagyová, bývalá poradkyně Babiše, je v Jihlavě zastupitelkou od roku 2014.  I server Seznam Zprávy již dopředu avizoval, že je ve hře kandidatura Nagyové na volitelném místě. „Měli jsme krajský sněm, kde jsme zasedali a řešili kandidátku do evropských voleb, a Janu Nagyovou jsme jednomyslně podpořili jako kandidátku za Kraj Vysočina. S nominací kandidát musí souhlasit, takže jsme se jí ptali. I dříve projevila zájem,“ přiblížil Kukla, jak probíhalo domlouvání s Nagyovou.

Pokud by Nagyová ve volbách do europarlamentu uspěla, získala by imunitu. Nagyová se podle obžaloby dopustila dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. V žádosti o 50milionovou dotaci na projekt farmy Čapí hnízdo byla uvedená jako hlavní kontaktní osoba.

Nejde o první pokus Nagyové dostat se do vrcholné politiky. Na podzim 2022 v Jihlavě kandidovala do Senátu. Druhé kolo volby na Vysočině pak provázel celorepublikový zájem, jelikož se v něm Nagyová střetla se současným předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). Exmanažerku Agrofertu tehdy osobně podpořil Andrej Babiš, který se ze střetu s Vystrčilem pokusil udělat referendum o vládě Petra Fialy (ODS). Nagyová ve druhém kole získala necelých 40 procent hlasů a senátorské křeslo tak neobsadila. 

Nyní je pětkou kandidátky ANO pro eurovolby. Do čela byli nominováni exministryně Klára Dostálová a poslanec a stínový ministr zahraničí ANO Jaroslav Bžoch.

Video  Jana Nagyová v lednu 2023 poté, co ji a Babše zprostil soud obžaloby 
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 17. února 2024 12:16 )

Soudružka se osvědčila, tak ji Bureš odmění. Hlavně nechápejte rozsudek tak, že se nestal podvod. Podvod to byl proti dotačním pravidlům (kdyby ne, B. by samozřejmě peníze nevracel), jen mu neprokázali úmysl, což by byl trestný čin (jako, že do hlavy mu nedohlédli) 😨.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa