Nedostatečné kapacity na pražských středních školách jsou dlouhodobý problém, který se ale mnoho let příliš dobře neřeší. Postavit novou školu je drahé, navíc to trvá roky. Magistrát proto čím dál tím častěji přistupuje k rozšiřování škol a také otevírá tzv. gymnaziální třídy i na středních odborných školách.

I tak je ale kapacita stále nedostatečná. Organizace To dáš, která deváťáky připravuje na přijímací zkoušky, odhaduje, že k přijetí na školu oproti loňsku bude třeba mít o deset až patnáct procent lepší výsledek z jednotných testů organizace CERMAT, než bylo třeba v loňském roce. Už loni přitom mnohá pražská gymnázia brala děti, které vyplnily testy minimálně na 80 bodů ze 100. I z toho důvodu gymnaziální vzdělávání rozšiřuje i celá řada soukromých škol a vznikají i nové. Jen v Praze by jich během letošního roku mělo vzniknout osmnáct.

Složitá byrokracie

Majitelé soukromých škol si ale stěžují na obrovskou míru byrokracie, která rozšiřování škol brání. Své o tom ví i podnikatelka a spolumajitelka Dermacolu Věra Komárová, která na své pražské Leonardo da Vinci Academy chce gymnázium rozšiřovat.

„Hygiena nám pro gymnázium potvrdila 180 míst. Bohužel nám tato místa musí zapsat ještě magistrát a ministerstvo,“ uvedla Komárová, které vadí složitá byrokracie. „Kromě brutálních požadavků na hygienu musíte splňovat velmi náročné parametry pro požárníky a pak ještě musejí se školou souhlasit všichni sousedi, kterým vadí jakékoliv hluky a hlasy. Upřímně jsem ze situace zoufalá,“ řekla Komárová.

Vše by měla zjednodušit novela o hygienické vyhlášce, zatím se ale jede ve starých kolejích. Přesto například na Praze 4 vznikly hned dvě nová soukromá gymnázia, respektive se jedná o rozšíření stávajících středních soukromých škol.

Školné zájem nesnižuje

„Rozhodli jsme se rozšířit portfolio o obor Gymnázium a Gymnázium se sportovní přípravou. Škola tím reaguje na poptávku po tomto typu vzdělávání a naplňuje tak i současné trendy ve vzdělávací politice,” uvedla jednatelka sítě škol Art Econ Dana Čapková. Vzdělávací síť od školního roku 2024/2025 otevírá dvě třídy gymnázia o celkové kapacitě padesáti studentů, kteří zaplatí školné 50 tisíc za rok. I tak je podle Čapkové zájem obrovský. 

Podobně reaguje i pražský PORG. „Ve školním roce 2024/25 otevíráme na Novém PORG v Praze-Krči další třídu bilingvního čtyřletého gymnázia,“ uvádí Martin Roman, který je předsedou správní rady škol PORG. I přesto, že školné je tu 100 tisíc měsíčně, zájem je podle Romana mnohem větší než kapacita školy.

Gymnaziální třídy vznikají i na státních školách

Rozšiřovat střední školy o gymnaziální třídy plánuje i magistrát jako zřizovatel. V příštím školním roce by se takové třídy měly podle radního pro školství Antonína Klecandy (STAN) otevřít ve čtyřech nebo pěti školách, magistrát nyní čeká na souhlas ministerstva školství.

Video
Video se připravuje ...

Ministerstvo školství: Informace pro rodiče a žáky pro elektronické přijímačky na SŠ MŠMT

Fotogalerie
5 fotografií