Podle prognózy by se měl počet Pražanů k roku 2030 vyšplhat na 1,45 milionu obyvatel a v roce 2050 dokonce na 1,67 milionu. V loňském roce podle dokumentu ve školkách chybělo 106 míst. V roce 2030 by se měl deficit prohloubit na 656 míst a v roce 2050 by v mateřských školách mohlo chybět 12 285 míst. O něco větší deficit prognóza předpovídá školám základním. V roce 2030 by při současném stavu chybělo 2 684 míst a v roce 2050 dokonce alarmujících 18 tisíc. Příznivější situace je ve středním školství, kde by podle prognózy teoretický nedostatek v roce 2030 činil 933 míst a v roce 2050 by naopak 333 míst přebývalo.

Radní hl. m. Prahy pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN) ale upozornil, že se dá očekávat, že by situace mohla být o něco horší, než ukazují data IPRu. Data, ze kterých odborníci vycházeli, jsou totiž mírně zkreslena tím, že se ve školách zrušily odborné učebny a družiny, aby uvolily místo kmenovým třídám. „Jenom z Ukrajiny je na základních školách 10 tisíc dětí, což se rovná zhruba osmnácti novým školám, když to zjednoduším. Pokud nejčastěji stavíme školu pro první až devátou třídu se dvěma paralelními třídami, k tomu jídelnu a školní tělocvičnu, tak se pohybujeme na ceně zhruba 500 milionů a škole pro přibližně 540 dětí. Když k tomu připočteme ještě příliv dětí ze středočeského kraje, je to zase několik desítek škol navíc,“ podotkl Antonín Klecanda.

Pětadvacet připravených projektů

Praha podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN) na základě prognózy připravuje strategický dokument, který bude zahrnovat plán investic a jejich umístění v metropoli podle toho, kde jsou školy nejvíce potřeba. Radní pro školství Antonín Klecanda dodal, že Praha nebo městská části mají aktuálně připraveno zhruba 25 projektů nových školských zařízení a zároveň má magistrát vytipováno asi sedm budov, které by mohl koupit a konvertovat. "V případě, že finance budou dostatečné, tak jsme ty kapacity schopni řešit," řekl.

Město zároveň dlouhodobě deklaruje, že bez finanční pomoci od státu samo výstavbu škol neufinancuje. Argumentuje přitom tím, že do pražských škol dojíždí mnoho dětí ze středočeského kraje a také tím, že Praha mohla o dotace žádat naposledy v roce 2016 a od té doby byla z programu vyřazena „Jsme pořád ujišťováni, že v příštím roce budou nějaké malé dotace na nové kapacity a v tom příštím už by měly být o něco vyšší,“ uvedl Antonín Klecanda, přičemž podotknul, že přesná čísla zatím uvádět nechce, jelikož jednání stále probíhají.

Prognóza se vedle školství věnuje celé řadě dalších oblastí veřejné vybavenosti, jako je kultura, zdravotní a sociální služby, rekreace, ale i obchody nebo hřbitovy. Celý dokument je k dispozici na webových stránkách IPR. V budoucnosti by měl být přístupný také v interaktivní podobě.