V těchto dnech se do Prahy sjelo na dvacet odborníků z celého světa, aby se zástupci města a samozřejmě vítězi architektonické soutěže ateliérem Bjarke Ingels Group pracovali na detailech stavby Vltavské filharmonie. Ke dvacítce odborníků, kteří se sešli v sále Staroměstské radnice, se připojila další šedesátka online.

Jsme v šedesátiprocentní rozpracovanosti, to znamená, že barák a design si sedá a noříme se do technických složitostí jak objektu, tak především celé lokality Vltavská,“ prozradil architekt a vedoucí projektového týmu Martin Krupauer.

Filharmonie pro všechny

Cílem projektu Vltavské filharmonie není jen stavba supermoderního koncertního sálu, který v Praze zoufale chybí, ale především proměna celé lokality Vltavské, která navíc naváže na připravovanou výstavbu na současném brownfieldu Bubny-Zátory. I proto se architekti nezaměřují pouze na samotnou stavbu, ale také na řešení celého okolí, které by do míst mělo přitáhnout nejen Pražany, ale i turisty, kterým vážná hudba nic neříká.

„Ačkoliv se jedná o místo takzvané vysoké kultury, chtěli bychom, aby bylo místem kultury všech lidí. Budova nemá jasnou přední a zadní část. Vyzve k cestě od řeky na samotný vrchol stavby, odkud můžete vidět Prahu. Měla by být otevřena všem návštěvníkům budovy,“ popisuje Vltavskou filharmonii architekt z Bjarke Ingels Group Brian Yang.

Jako Národní divadlo

Podle odborníků je zvolené místo naprosto ideální, i když v současné době by při pohledu do okolí metra Vltavská jen málokdo hádal, že by zde mohl vyrůst supermoderní kulturní stánek s přístupem až k řece. „Její vznik je podobný Národnímu divadlu, to také koncem 19. století vznikalo v opomíjené záplavové oblasti. Vltavská filharmonie má obrovský potenciál město vystřelit o úroveň výš, jak v hudbě, tak i třeba v turistickém ruchu a ekonomice,“ myslí si náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN).

Infocentrum

Koncem příštího roku by na Vltavské také mělo vyrůst informační centrum. „Mělo by sloužit i jako vyhlídka na přilehlá staveniště, zejména Vltavské filharmonie, a multifunkční prostor pro pořádání akcí pro veřejnost, jako jsou výstavy, prezentace či dětské akce,“ uvedla za přípravný tým projektu filharmonie mluvčí Adéla Kovářová. V informačním centru budou také modely Vltavské filharmonie a dalších projektů.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
22 fotografií