„V úterý budou demontovány tři poškozené sochy ze Staroměstského orloje. Jedná se o sochy sv. Filipa, Tomáše a Judy Tadeáše. Jejich oprava bude trvat dva až tři týdny,“ uvedl Hofman.

Pachatelé loni rozbili prosklené dveře oddělující místnost s apoštoly od kaple. Padající sklo následně způsobilo na třech sochách řezné a různě hluboké defekty na polychromii i ve dřevě.

Orloj je přistavěný k jižní straně gotické věže Staroměstské radnice, která je národní kulturní památkou a jejíž stavba byla dokončena v roce 1364. Dlouho se věřilo, že orloj pochází z roku 1490. Ve druhé polovině 20. století se ale díky nálezu nových dokumentů zjistilo, že nejranější zmínka o orloji je datována k 9. říjnu 1410.

Kalendárium

Rekonstrukce orloje byla dokončena v roce 2018. Loni se objevila kritika podoby nové desky kalendária, kterou vytvořil malíř a restaurátor Stanislav Jirčík. Jeho pojetí kalendária, jehož původní verzi vytvořil v roce 1866 Josef Mánes, kritizoval mimo jiné člen Klubu Za starou Prahu Milan Patka, který podal stížnost Památkové inspekci. Podle následně zveřejněných snímků se nová kopie v řadě detailů liší od originálu a Jirčík mimo jiné výrazně pozměnil podobu některých postav. Město se proto rozhodlo nechat udělat novou kopii.

Kalendárium či měsíčník vytvořil Josef Mánes v roce 1866 pro tehdy obnovený Staroměstský orloj. Od roku 1882 na orloji visí kopie díla, originál byl umístěn do muzea, aby netrpěl vlivem počasí.

Fotogalerie
20 fotografií