Celé čtyři roky zůstaly změny na kalendářní desce v dolní části orloje bez povšimnutí. Z ulice je holým okem nepostřehnete, ovšem znalec orloje a člen klubu za starou Prahu Milan Patka je odhalil. Proměnou podle jeho zjištění prošla při tvorbě nové kopie díla malíře Josefa Mánesa (1820-1871) celá řada postav. Některým restaurátor změnil tváře, účes, barvu vlasů, pokožky, a dokonce i pohlaví!

Podle primátorova náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě) nechá Praha zpackané dílo předělat. „V současnosti probíhá jak technická, tak umělecká analýza současného kalendária a příprava zadání nového díla. Na nové dílo počítáme s tím, že by byli osloveni uznávaní restauratéři díla Josefa Mánesa,“ uvedl pro Blesk s tím, že kopie Mánesova díla budou vystaveny. „Domluvili jsme se také s Muzeem hlavního města Prahy, že současné dílo i Čílova kopie z roku 1946 budou vystaveny spolu s originálem Josefa Mánesa, aby si každý návštěvník muzea mohl prohlédnout jednotlivé rozdíly,“ dodal náměstek.

Podle dřívějšího vyjádření pražského magistrátu Jirčíkovy restaurátorské práce probíhaly pod dohledem památkářů.  „Práce byly provedeny podle projektové dokumentace a v souladu se závaznými stanovisky Národního památkového ústavu i odboru památkové péče pražského magistrátu. Vše bylo konzultováno s odborníky,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Národní památkový ústav však uvedl, že o zhotovování kopie nebyli příslušní odborníci z NPÚ v průběhu prací informováni. „Nemohli tak její výslednou podobu jakkoli ovlivnit, neboť viděli až konečný výsledek,“ sdělila mluvčí NPÚ Klára Veberová. Proč ale památkáři po dokončení nepožadovali, aby byla nezdařilá kopie předělána? „Podstatou památkové péče je zachování originální Mánesovy desky, která je uložena v Muzeu hlavního města Prahy. Z toho důvodu Národní památkový ústav nevyžadoval předělání Jiřčíkovy kopie, neboť z hlediska památkové péče se nejedná o problém,“ vysvětlila Veberová.

Podle ministerstva kultury v případu pochybily všechny strany. „Výsledná podoba třetí kopie Mánesova kalendária vznikla ne příliš šťastným souběhem nedůsledného jednání všech zainteresovaných stran, vlastníka kulturní památky, vybraného kopisty i dotčeného orgánu a odborné organizace státní památkové péče, který by se do budoucna, a to je velmi důležité, již nikdy neměl opakovat,“ uvedla pro iDnes.cz Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury.

Kalendářní deska

Kalendárium či měsíčník vytvořil Josef Mánes pro tehdy obnovený Staroměstský orloj v roce 1866. Chtěl na něm vyjádřit typické činnosti středověkého venkova. Po obvodu desky kalendária je úzké mezikruží s 365 paprsky, popsané kalendářními údaji ve výseku u jednotlivých měsíců. Zevnitř jsou čísla dnů v měsíci a tzv. nedělní číslo. Měsíčník obsahuje medailonky s výjevy charakteristickými pro 12 měsíců a rovněž vyobrazení zvěrokruhu. Diskutabilní kopie kalendária je již druhou pořízenou podle Mánesova originálu.  

Fotogalerie
21 fotografií